Le nekaj ur po odločitvi Netanjahuja so bile na sodišču v Jeruzalemu proti njemu vložene tri obtožnice. Foto: Reuters
Le nekaj ur po odločitvi Netanjahuja so bile na sodišču v Jeruzalemu proti njemu vložene tri obtožnice. Foto: Reuters

Odločitev o umiku zahteve za priznanje imunitete je premier sporočil pred srečanjem z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom v Beli hiši, kjer naj bi ZDA predstavile dolgo pričakovani bližnjevzhodni mirovni načrt.

"Pred nekaj minutami sem obvestil predsednika kneseta, da umikam zahtevo za priznanje imunitete," je zapisal na Facebooku. Kot je dodal, namreč svojim političnim nasprotnikom ne bo dovolil, da s tem vprašanjem zasenčijo njegovo tokratno "zgodovinsko potezo".

"V tem usodnem trenutku za Izraelce, ko sem v ZDA na zgodovinski misiji, da bi oblikoval končne meje Izraela in prihodnjim generacijam zagotovil varnost, se bo v knesetu začel še en cirkus glede imunitete," je dejal Netanjahu, ki zanika obtožbe in poudarja, da je žrtev politično motiviranega lova na čarovnice.

Izraelski parlament naj bi namreč v torek glasoval o ustanovitvi odbora, ki bi razpravljal in odločal o tem, ali naj Netanjahuju priznajo imuniteto. Njegovi politični nasprotniki so v parlamentu sicer že oblikovali večino, ki mu imunitete ne bi priznala.

Netanjahu obtožbe označuje za poskus državnega udara

Odločitev Netanjahuja izraelskemu generalnemu državnemu tožilcu odpira pot, da določi datum sojenja premierju, ki je bil novembra uradno obtožen podkupovanja, poneverb in zlorabe zaupanja. Netanjahu vse obtožbe zavrača in jih označuje za poskus državnega udara.

Izraelsko pravosodno ministrstvo je sporočilo, da so bile medtem že vložene obtožnice na okrožnem sodišču v Jeruzalemu. Kdaj se bo začelo sojenje zaradi obtožb o goljufijah, kršitvi zaupanja in podkupovanja v treh ločenih primerih, še ni jasno, prav tako ne, ali se bo sojenje začelo pred volitvami, ki bodo 2. marca.

Zahtevo za priznanje imunitete je Netanjahu v parlament vložil na začetku januarja, postopek pa bi lahko za več mesecev zamaknil začetek sojenja, saj poslanci verjetno o imuniteti ne bi odločili pred volitvami. To bodo že tretje volitve v Izraelu v manj kot letu dni, saj ne Netanjahujevemu Likudu ne Modri in Beli stranki Benija Ganca tudi po septembrskih volitvah ni uspelo sestaviti vlade.