Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ta je kljub obtožbi podkupovanja, poneverb in zlorabe zaupanja prejel 72,5 odstotka glasov, njegov edini tekmec, nekdanji minister Gideon Saar pa 27,5 odstotka.

Netanjahu je že po objavi izidov vzporednih volitev, ki so nakazali njegovo občutno premoč, na Twitterju razglasil "veliko zmago". Saar mu je že čestital. "S prijatelji stojim za njim v kampanji za uspeh Likuda na volitvah," je tvitnil.

70-letni Netanjahu bo po vnovični izvolitvi za vodjo stranke premierski kandidat Likuda na parlamentarnih volitvah 2. marca, že tretjih v letu dni. Glede na nedavne javnomnenjske raziskave bi Likud pod vodstvom Netanjahuja marca prejel 31 sedežev v 120-članskem knesetu, sredinska Modra in bela stranka Benija Ganca pa bi jih osvojila 35.

Strankarske volitve, na katerih je imelo pravico sodelovati 116.000 članov Likuda, je zahteval Saar, potem ko so novembra za Netanjahuja, premierja z najdaljšim neprekinjenim stažem v judovski državi, uradno izdali obtožnico.

Saar kot največji izziv Netanjahuju

Saar, ki je v preteklosti opravljal različne ministrske funkcije, že dolgo časa velja za največjega nasprotnika Netanjahuja znotraj Likuda. Čeprav ga podpira le peščica Likudovih poslancev, predstavlja največji izziv Netanjahuju v lastnih vrstah v zadnjih letih.

53-letni politik je nazorsko v številnih vprašanjih še bolj na desni kot Netanjahu, tudi ko gre za Palestince, a se hkrati predstavlja kot človek, ki je sposoben združevati.

Na septembrskih volitvah je Modra in bela stranka dobila 33 sedežev, Likud pa 32. Strankama se zatem ni uspelo dogovoriti za oblikovanje vlade narodne enotnosti, pri čemer je bila ena, a ne edina ovira, tudi dejstvo, da je Netanjahu obtožen.

Netanjahu dobil več kot 70 odstotkov podpore članov Likuda