V Iraku še vedno potekajo tudi protivladni protesti. Foto: Reuters
V Iraku še vedno potekajo tudi protivladni protesti. Foto: Reuters

Na območju so se sprožili alarmi. Policija v Bagdadu trdi, da so rakete priletele z območja Zafaranija izven Bagdada. Dve raketi naj bi eksplodirali v bližini ameriškega veleposlaništva. Poročil o morebitnih ranjenih ali žrtvah ni.

Podoben incident se je zgodil 8. januarja, le nekaj ur po iranskem napadu na vojaški oporišči ameriških vojakov v Iraku, ko sta raketi eksplodirali na t. i. zelenem območju, kjer so zgradbe diplomacije in tuja veleposlaništva.

Iran je prejšnji teden v odgovor na ameriško likvidacijo iranskega generala Kasema Solejamnija izstrelil rakete na vojaško oporišče v Erbilu na kurdskem severu države, kjer so bili nastanjeni tudi slovenski vojaki, in na letalsko oporišče Al Asad približno 160 kilometrov severozahodno od Bagdada v pokrajini Anbar.

V dneh po napadu so nekatere pripadnike ameriške vojske zaradi previdnostnih ukrepov prepeljali iz oporišča Al Asad, 11 pripadnikov vojske so prepeljali na opazovanje v regijski zdravstveni center Landstuhl v Nemčiji in oporišče Arifjan v Kuvajtu. Kot je pred tem sporočila ameriška vojska, je napad povzročil znatno gmotno škodo, a žrtev ni bilo. V času napada je bila sicer večina od 1.500 ameriških vojakov, ki so nastanjeni v letalskem oprišču, v zakloniščih, saj so bili predtem opozorjeni o napadu.

Nasilni protesti v Iraku se nadaljujejo

V Iraku sicer še vedno potekajo protivladni protesti, na katerih zahtevajo zamenjavo oblasti, ustavitev korupcije in konec vmešavanja Irana v notranjepolitične zadeve Iraka. V ponedeljek so se med protestniki in iraško vojsko vneli tudi nasilni izgredi. Protestniki pozivajo tudi k temu, da Irak ne sme biti prizorišče spopadov med Iranom in ZDA, ki sta sicer oba zaveznika Bagdada.

Oblasti so na proteste odgovorile z nasiljem, do zdaj je bilo ubitih najmanj 460 ljudi, več kot 25.000 pa ranjenih.