Nemčija sporoča, da ameriška grožnja ni vplivala na odločitev evropskih držav. Foto: Reuters
Nemčija sporoča, da ameriška grožnja ni vplivala na odločitev evropskih držav. Foto: Reuters

O grožnjah ZDA z uvedbo 25-odstotnih carin je v sredo poročal ameriški časnik Washington Post. Po trditvah udeležencev sestanka odbora nemškega parlamenta za zunanjo politiko, ki je v visoki tajnosti potekal 8. januarja, naj bi šlo za pogojevanje na ravni visokih predstavnikov obeh vlad.

Tri evropske države, Nemčija, Francija in Združeno kraljestvo, so mehanizem, ki ga predvideva jedrski sporazum z Iranom, sprožile v torek, a po trditvah Nemčije na to odločitev ni vplivala ameriška grožnja.

Sprejeli so jo namreč že dan pred sestankom, le da ZDA o tem še niso bile obveščene, je v petek poročala nemška tiskovna agencija DPA.

Omenjene evropske države so v skupni izjavi zapisale, da jim zaradi kršitev ni preostalo drugega kot sprožitev mehanizma.

Po sporazumu iz leta 2015 se je Iran podredil inšpekcijam za nadzor svojega jedrskega programa v zameno za ukinitev gospodarskih sankcij. A ko so ZDA od sporazuma leta 2018 odstopile in še okrepile sankcije proti Iranu, je tudi Teheran postopoma obnovil dejavnosti bogatenja urana. Po več korakih v tej smeri je na začetku leta celo naznanil, da ne bo več spoštoval jedrskega dogovora, češ da ga ta ne zavezuje več.