Foto: EPA
Foto: EPA

Izrael, ena izmed najuspešnejših držav na svetu glede cepljenja – cepljenih je že več kot polovica prebivalcev –, je želel preostale odmerke cepiva podjetja Pfizer, ki so bili tik pred iztekom roka, poslati v Palestino, da bi tudi tam pospešili cepljenje.

V zameno pa naj bi Palestina Izraelu vrnila podobno količino odmerkov cepiva istega proizvajalca, ki jih bodo prejeli konec leta, poroča BBC.

V Izraelu so doslej v celoti cepili več kot 55 odstotkov prebivalcev, okoli 5,1 milijona ljudi. Na okupiranima območjema Zahodni breg in Gaza pa so v celoti cepili le okoli 270.000 prebivalcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izrael ima po mednarodnem pravu sicer dolžnost zagotavljati cepljenje tudi na območjih pod njegovo okupacijo.

Kampanja cepljenja razkriva bistvo izraelskega apartheidskega režima

Rok cepiva s potekom junija, in ne avgusta

Palestinski minister za zdravje Mai Alkaila je dejal, da je bil seznanjen z informacijo, da bo rok cepiva potekel julija ali avgusta, vendar pa, ko je prispelo, je bil na njem označen datum junij.

Izraelsko ministrstvo za zdravje je danes zatrdilo, da je bila pošiljka Pfizerjevega cepiva, ki so jo poslali, "popolnoma veljavna", čeprav je v petek potrdilo, da je pred iztekom roka uporabe. Poudarilo je, da je bila palestinska stran seznanjena z datumom izteka roka uporabe in da so na podlagi tega sklenili dogovor.

Izraelski minister za zdravje Nican Horovitz je na Twitterju zapisal, da "novi koronavirus ne pozna meja in ne dela razlik med ljudmi" ter da je "pomembna izmenjava cepiv" v korist obeh strani ter da bi "Izrael in Palestina lahko sodelovala tudi na drugih področjih".

Tiskovni predstavnik palestinske vlade Ibrahim Melhem pa je dejal, da 90.000 odmerkov cepiv ni ustrezalo "specifikaciji, določeni v pogodbi, in da je v skladu s tem premier Mohamed Štaje ministrstvu za zdravje odredil, da pogodbo prekinejo".

"Vlada ne bo prejela odmerkov cepiv s pretečenim rokom," je še zapisal in dodal, da bodo raje počakali na dostavo cepiv neposredno od Pfizerja.

Izrael je na zažigalne balone odgovoril z novimi zračnimi napadi na Gazo

Kot poroča BBC, je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozorila države, naj cepiva s pretečenim rokom ne zavržejo, saj da še vedno potekajo raziskave, kolikšna je sploh učinkovitost cepiva.

Novi zračni napadi Izraela

Medtem se tudi po izvolitvi novega izraelskega premierja Naftalija Beneta nadaljujejo spopadi med Palestinci in Izraelom. V noči na petek so izraelska letala v Gazi napadla cilje, povezane s palestinskim gibanjem Hamas, potem ko so od tam na jug Izraela vnovič prileteli zažigalni baloni. Izraelska vojska je zaradi teh že pred dvema dnevoma izvedla napade na Gazo, delu Palestine ob Sredozemskem morju, ki je pod izraelsko vojaško okupacijo od leta 1967.