Izraelski gasilec gasi požar, ki so ga povzročili zažigalni baloni s palestinskih ozemelj. Foto: AP
Izraelski gasilec gasi požar, ki so ga povzročili zažigalni baloni s palestinskih ozemelj. Foto: AP

Kot je sporočila izraelska vojska, so njena letala napadla vojaška poslopja in izstrelišče raket, ki pripada Hamasu. Poročil o smrtnih žrtvah ni.

Šlo je za odgovor na zažigalne balone, ki so v zadnjem dnevu prileteli na izraelsko ozemlje. Zažigalni baloni, napolnjeni s helijem, so preprosti, osnovni pripomočki, ki jih običajno uporabljajo na kmetijah za netenje ognja.

Glede na navedbe izraelskih gasilcev, ki so gasili požare zaradi zažigalnih balonov, so ti nad območje prileteli že tretji dan zapored. Po prvem valu balonov, ki so v torek zanetili požare, je izraelska vojska v noči na sredo odgovorila z napadi na Gazo. Ob novih balonih je preteklo noč izvedla nove napade.

Napade odobrila Benetova vlada

Gre za prve napade izraelske vojske na območje Gaze, ki jih je odobrila nova izraelska vlada premierja Naftalija Beneta, ki je v nedeljo po 12 letih nasledila vlado Benjamina Netanjahuja.

Prvi mož izraelske vojske Aviv Kohavi je pozno v četrtek odredil "okrepitev pripravljenosti izraelskih obrambnih sil na različne scenarije, vključno z obnovo sovražnosti", je še sporočila vojska in napovedala nadaljevanje napadov na cilje Hamasa.

Gre za prvo večje nasilje med Izraelom in gibanjem Hamas po maju, ko je v enajstdnevnih spopadih umrlo 260 Palestincev in 13 Izraelcev.

Izraelska vojska ubila najstnika

V ločenem dogodku je na zasedenem Zahodnem bregu umrl palestinski najstnik. Ubila ga je izraelska vojska na protestu proti širjenju judovskih naselbin. Izrael trdi, da je 15-letnik proti njim vrgel "sumljiv predmet, ki je eksplodiral v bližini enega izmed njihovih vojakov", piše Guardian.