Foto: Reuters
Foto: Reuters

Frančišek, ki je postal prvi papež, ki je obiskal Arabski polotok, prihaja na povabilo prestolonaslednika ZAE-ja Mohameda bin Zajeda Al Nahjana, udeležil pa se bo medverske konference.

"Srečen sem zaradi te priložnosti, ki mi jo je Bog dal, da na vaši ljubi zemlji napišem novo stran v zgodovini odnosov med religijami," je dejal papež v četrtek. "Vera v Boga združuje, ne deli, zaradi nje smo si bližje kljub razlikam, oddaljuje nas od sovražnosti in odpora."

Pred odhodom v ZAE je papež pozval k spoštovanju dogovora o prekinitvi spopadov v Jemnu, s čimer bo omogočena dostava humanitarne pomoči prebivalcem. Kot je poudaril, so prebivalci izmučeni od dolgega konflikta, žalost sestradanih otrok in njihovih staršev pa da seže do Boga.


"Pozivam vse vpletene strani in mednarodno skupnost, naj dovolijo nujno spoštovanje doseženega sporazuma, s katerim bodo omogočena distribucija hrane in prizadevanja v dobro tamkajšnjega prebivalstva,"
je dejal papež in dodal, da spremlja humanitarno krizo v Jemnu z veliko zaskrbljenostjo.

V okviru obiska bo papež v torek daroval mašo, ki naj bi se je udeležilo 120.000 ljudi. V ZAE-ju, kjer je uradna vera islam, živi skoraj milijon katoličanov, večinoma s Filipinov in iz Indije.

V Abu Dabiju se bo papež srečal z Ahmedom Al Tajebom, velikim imamom kairske mošeje Al Azar, najvišje izobraževalne ustanove za sunitske muslimane.

BBC poroča, da Vatikan upa, da bo papežev obisk prispeval k milejšim omejitvam za gradnjo cerkva v regiji, še posebej v sosednji Savdski Arabiji, kjer so neislamski kraji čaščenja prepovedani.

Papež poziva h koncu vojne v Jemnu, obenem pa hvali ZAE, ki tam izvaja zračne napade proti hutijevskim upornikom. Foto: Reuters
Papež poziva h koncu vojne v Jemnu, obenem pa hvali ZAE, ki tam izvaja zračne napade proti hutijevskim upornikom. Foto: Reuters

V Vatikanu pravijo, da potrebujejo več cerkva v ZAE-ju zaradi tamkajšnje velike katoliške skupnosti. Papež bo z Al Tajebom položil temeljni kamen za novo cerkev in mošejo.

Papež kritizira vojno v Jemnu in hvali ZAE

Med tem se postavlja vprašanje, ali bo papež med obiskom omenil vojno v Jemnu. ZAE je namreč ena od ključnih držav koalicije pod vodstvom Savdske Arabije, ki v Jemnu vojaško posreduje že od marca 2015, v zračnih napadih pa je ubila ogromno civilistov.

Papež je vojno v Jemnu sicer že obsodil. Lani je mednarodno skupnost pozval, naj "se izogne poslabšanju že tako tragične humanitarne situacije" v tej državi.

Obenem pa je papež ZAE pohvalil kot državo, "ki si prizadeva biti zgled sobivanja, človeškega bratstva in kraj, kjer se srečujejo različne civilizacije in kulture".

Papež prispel v ZAE