Papež je mlade prosil, naj molijo zanj. Foto: Reuters
Papež je mlade prosil, naj molijo zanj. Foto: Reuters

"Pozivam vas, naj se vnema teh dni ne ohladi," je dejal mladim vernikom.

"Vrnite se v svoje župnije in skupnosti, k svojim družinam in prijateljem, in delite svojo izkušnjo z njimi," je dejal. "Smo na potovanju. Nadaljujte svojo hojo, še naprej živite vero in jo delite z drugimi. Ne pozabite, da niste jutri, niste vmesni čas, ste zdaj za Boga," je ob slovesu od mladih dejal papež.

"In prosim, ne pozabite moliti zame," je še dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Papež mladim vernikom: Vzemite usodo v svoje roke

Papež v Panami pozival k zaščiti migrantov

Papež je v Panamo prišel v sredo. Obisk je izkoristil za več pozivov k zaščiti migrantov. Med drugim je dejal, da "nima smisla" vsakega migranta označevati za "grožnjo družbi". Poudaril pa je tudi druge težave regije, kot so revščina, tihotapljenje mamil, nasilje ter regionalno "kugo" umorov žensk.

Danes je pozval tudi k "pravični in mirni" rešitvi krize v Venezueli.

V Panami se je zbrala množica vernikov. Foto: Reuters
V Panami se je zbrala množica vernikov. Foto: Reuters

Papež: Cerkev je ranil greh spolnih zlorab

Dotaknil se je tudi teme spolnih zlorab, ki pretresa Cerkev. V soboto je v pridigi, namenjeni duhovnikom in semeniščnikom, dejal, da je Cerkev ranil greh spolnih zlorab. To vprašanje je spet poudaril na kosilu z desetimi mladimi romarji, ko je spolne zlorabe duhovnikov označil za "grozljiv zločin", je povedal eden izmed udeležencev.

Pozneje je 600.000 mladim ob sobotnem nočnem bedenju na srce položil, naj zavrnejo skušnjavo, da bi živeli življenje na spletu. Življenje ni "v oblaku, kjer čaka, da ga naložimo, nova aplikacija, ki naj bi jo odkrili, ali tehnika duševne rasti", je dejal.

"Ni dovolj, da ste ves dan povezani. Počutiti se spoštovanega in povabljenega k sodelovanju je več od zgolj biti na spletu," je opozoril. Pozval je mlade, naj poiščejo področja, kjer se bodo "z rokami, srcem in glavo" čutili del večje skupnosti, ki "vas potrebuje in ki jo tudi vi potrebujete".

Pri nedeljski maši s papežem 700.000 ljudi