Papež Frančišek med nagovorom diplomatov iz 183 držav v Vatikanu. Foto: Reuters
Papež Frančišek med nagovorom diplomatov iz 183 držav v Vatikanu. Foto: Reuters

Papež je v uro dolgem nagovoru, neuradno znanem kot ocena o "stanju sveta", opozoril, da vzpon populistov in nacionalistov na oblast spominja na obdobje med obema svetovnima vojnama, ko je bila Liga narodov, predhodnica Združenih narodov, neuspešna pri preprečevanju konfliktov.

"Ponoven pojav teh impulzov šibi multilateralni sistem," je dejal papež 183 veleposlanikom pri Svetem sedežu in dodal, da ima multilateralizem tudi težave, zlasti "nesposobnost ponuditi učinkovite rešitve niza že dolgo nerazrešenih razmer, kot so na primer nekateri zamrznjeni konflikti".

Papež je ponovno dejal, da mednarodna skupnost mora zaščititi migrante in begunce, ter dodal, da je to vprašanje mogoče rešiti le na multilateralni ravni, ne pa unilateralno oziroma z enostranskimi akcijami. Papež je ob tem pozdravil nedavno sklenjeni svetovni dogovor o migracijah.

Skupinska fotografija papeža, njegovih najožjih sodelavcev in diplomatov v Sikstinski kapeli. Foto: EPA
Skupinska fotografija papeža, njegovih najožjih sodelavcev in diplomatov v Sikstinski kapeli. Foto: EPA

Papež obljubil pravico za žrtve spolnih zlorab
Papež Frančišek je v nagovoru obljubil tudi pravico za žrtve spolnih zlorab duhovnikov. "Ne morem se izogniti besedi o tej kugi današnjega časa, ki na žalost vključuje tudi nekatere pripadnike klera," je dejal Frančišek.

Zloraba mladoletnih je po njegovih besedah eden najbolj nizkotnih in gnusnih zločinov. "Takšna zloraba neusmiljeno uniči najboljše, kar človeško življenje nudi nedolžnim otrok, in povzroči nepopravljivo in vseživljenjsko škodo," je dodal sveti oče.

Papež Frančišek nagovoril vatikanski diplomatski zbor

Februarja s škofi o problemu pedofilije
Ob tem je obljubil pravico za mladoletnike in pojasnil, da je namen februarskega srečanja predsednikov vseh škofovskih konferenc narediti korak naprej v prizadevanjih Cerkve za osvetlitev dejstev in celjenju ran, ki so jih povzročili ti zločini.

Katoliško cerkev, ki šteje 1,3 milijarde vernikov, že leta pretresa niz škandalov zaradi spolnih zlorab v duhovniških vrstah. Frančišek je decembra obljubil, da Cerkev ne bo nikoli več odvračala pogleda od zlorab in jih bo obravnavala s potrebno resnostjo in hitrostjo. Tiste, ki so zagrešili zlorabe, pa je pozval, naj se predajo roki pravice.