Papež Frančišek je prvi papež, ki je obiskal Irak. Foto: EPA
Papež Frančišek je prvi papež, ki je obiskal Irak. Foto: EPA

Poglavar Katoliške cerkve je v Bagdad prispel v petek, danes pa je z letalom že poletel nazaj proti Rimu.

Do nedelje je 84-letni Frančišek prepotoval 1400 kilometrov po državi, kjer ga je še posebej težko pričakovala vse manjša krščanska skupnost na severu države. Nanje je naslovil besede spodbude, obenem pa s srečanjem z najpomembnejšim šiitskim verskim voditeljem v državi, ajatolo Alijem Al Sistanijem ponudil roko šiitskim muslimanom.

"V času, ki sem ga preživel med vami, sem slišal glasove bolečine in izgube, a tudi glasove upanja in tolažbe," je med mašo na stadionu v Erbilu v nedeljo dejal papež. "Zdaj se bliža čas moje vrnitve v Rim. A Irak bo vedno ostal z mano, v mojem srcu," so bile ene od papeževih sklepnih besed.

Papež končal obisk v Iraku

ZDA in Iran pozdravili papežev obisk v Iraku

Ameriški predsednik Joe Biden je obisk papeža Frančiška v Iraku pozdravil.

"Obisk papeža Frančiška na verskih krajih, vključno s svetopisemskim rojstnim krajem Abrahama, srečanje z velikim ajatolo Alijem Al Sistanijem v Nadžafu, molitve v Mosulu, ki je še pred nekaj leti trpel izprijenost in nestrpnost skupine, kot je Islamska država, je simbol upanja za ves svet," je sporočil Biden.

Kot zelo dobrega in pomembnega pa so Frančiškov obisk v Iraku označile tudi iranske oblasti. V prvem odzivu Teherana so na zunanjem ministrstvu poudarili, da je bil ta "konstruktiven obisk" mogoč zaradi "mirnega in varnega Iraka".

"Srečanje z visokimi iraškimi oblastmi, ajatolo Al Sistanijem, kaže na medverski dialog in bližino med religijami," je povedal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Said Hatibzadeh. To srečanje prinaša sporočilo dialoga, miru in prijateljstva med verstvi ter sodelovanja med civilizacijami, je poudaril.

Papež Frančišek se je medtem že vrnil v domovino. Italijanski predsednik Sergio Mattarella mu je v pismu izrazil dobrodošlico. V njej je zapisal, da je papež v Iraku "izrekel besede tolažbe in upanja za kristjane in vse druge verujoče".

Obisk sklenjen

84-letni poglavar Katoliške cerkve je v Bagdad prispel v petek in do nedelje prepotoval 1400 kilometrov po državi, kjer ga je še posebej težko pričakovala vse manjša krščanska skupnost na severu države. Nanje je naslovil besede spodbude, obenem pa s srečanjem z najpomembnejšim šiitskim verskim voditeljem v državi Al Sistanijem ponudil roko šiitskim muslimanom.

V okviru natrpanega urnika je papež nagovoril ljudi v številnih mestih in pri tem vztrajno poudarjal upanje in bratstvo. Že v petek je pozval tudi h končanju nasilja, ekstremizma in okrepljenim prizadevanjem v boju proti korupciji.

Obisk Frančiška v Iraku je prvi obisk kakega papeža v Iraku in hkrati prvi obisk v tujini od začetka pandemije covida-19 za sedanjega poglavarja Katoliške cerkve. V Iraku je nekoč živelo več kot milijon kristjanov, po letih vojne, preganjanja in gospodarskega nazadovanja, ki so sledila ameriškemu napadu na to državo leta 2003, pa jih je trenutno le še od 250.000 do 400.000.