Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dan pred začetkom zgodovinskega obiska Iraka se je papež poklonil vsem Iračanom, ki so v preteklih letih trpeli zaradi nasilja. Poudaril je, da želi biti na obisku romar miru.

Papež je v videosporočilu ponudil svojo roko bratom in sestram vseh veroizpovedi, je pa poudaril tudi visoko ceno, ki jo je plačala iraška krščanska skupnost, saj da je bilo preveč mučenikov. "Želim si vas spoznati, videti vaše obrate, obiskati vašo deželo, starodavno in neverjetno zibelko civilizacije," je povedal.

V Iraku želi deliti sporočilo odpuščanja in sprave po letih vojne in terorizma. "Prihajam kot romar miru v iskanju bratstva, ki ga spodbuja želja, da skupaj molimo in skupaj hodimo, tudi z brati in sestrami drugih veroizpovedi," je dodal.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Komaj čakal, da se vrne na pot

Papež v državo prihaja sredi drugega vala pandemije covida-19 in vnovičnega izbruha nasilja. To bo sploh prvi obisk katerega od papežev v Iraku, pa tudi prvi obisk papeža Frančiška v tujini po začetku pandemije.

Nazadnje je bil zunaj Italije novembra 2019, ko je obiskal Tajsko in Japonsko. Lani je imel načrtovane štiri poti v tujino, a so bile zaradi pandemije vse odpovedane.

Čeprav je njegova namera, da se odpravi v Irak, številne v Vatikanu zgrozila, Frančišek ni popustil in jih je prepričal, da je tveganje vredno, poleg tega pa da se je že odločil, da gre.

"Po tako dolgem obdobju komaj čaka, da gre znova na pot," je za Reuters povedal eden od vatikanskih virov. "Resnično se mu zdi nujno, da mora podati roko vernikom na terenu. In kljub določenim dvomom je načeloma vse nared za njegov odhod."

Natrpan program

Papežev program v Iraku je natrpan. Med drugim se bo v petek sešel s političnim vrhom in daroval maše v Bagdadu, Erbilu in Uru.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Papež upa, da bo z obiskom v Iraku tlakoval pot podpisu dokumenta o dialogu med kristjani in muslimani. V okviru teh prizadevanj se bo v mestu Nadžaf v soboto sešel z visokim šiitskim predstavnikom, ajatolo Alijem Sistanijem. To srečanje velja za enega vrhuncev papeževega obiska v Iraku.

Zaradi preganjanja se je število kristjanov v Iraku, ene najstarejših krščanskih skupnosti na svetu, močno zmanjšalo. Če jih je pred strmoglavljenjem režima Sadama Huseina leta 2003 v državi živelo še okoli 1,5 milijona, jih je danes le še 400.000.

Poostrena varnost v Iraku

Predstavniki Vatikana in lokalni cerkveni voditelji pravijo, da so zadovoljni, da bodo iraške sile lahko zagotovile ustrezno varovanje za papeža in njegovo spremstvo.

"Papež ve, kam odhaja. Načrtno prihaja na območje, ki sta ga zaznamovala vojna in nasilje, da bi prinesel sporočilo miru," je povedal novinarjem erbilski nadškof Bašar Varda. "Oblasti jemljejo papeževo varnost zelo resno, v ta namen smo vpoklicali 10.000 pripadnikov varnostnega osebja."

Slovenski koordinator obiska v samoizolaciji

Opomnik, da koronavirus divja tudi po Iraku, so vatikanski in iraški organizatorji papeževega obiska sicer dobili v soboto, ko je bil nadškof, apostolski nuncij Mitja Leskovar, Slovenec, ki je predstavnik Vatikana v Iraku, pozitiven na testiranju in je zato šel v samoizolacijo.

Leskovar je bil ključni organizator papeževe poti in bi moral papeža spremljati celoten obisk. "To ne bo vplivalo na papežev program, ki bo potekal po načrtu,” je povedal Leskovar za Reuters.

Iz varnostnih razlogov in da ne bi pritegnili večjih množic, se papež po iraških ulicah ne bo vozil v papamobilu, ampak bo uporabljal zaprti avtomobil.