Rakete so zadele naftno polje Al Omar na vzhodu Sirije, ki je pod nadzorom ameriške vojske brez dovoljenja sirskih oblasti. Foto: AP
Rakete so zadele naftno polje Al Omar na vzhodu Sirije, ki je pod nadzorom ameriške vojske brez dovoljenja sirskih oblasti. Foto: AP

Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da so rakete zadele naftno polje Al Omar. Nastala je samo gmotna škoda. Tudi tiskovni predstavnik ameriške operacije v regiji Wayne Marotto je potrdil napad. Kot je dejal, so ameriške sile v Siriji, kjer so brez dovoljenja sirskih oblasti, odgovorile in s topništvom začele streljati proti izstrelišču raket.

Skupno naj bi proti oporišču z območja pod nadzorom sirske vlade izstrelili štiri rakete.
Pred tem so ameriška letala na sirsko-iraški meji napadla položaje milice, ki jo podpira Iran. V napadu je bilo ubitih več ljudi.

Irak je obsodil ameriški napad, ki ga je označil za nesprejemljivo kršenje iraške suverenosti in nacionalne varnosti. Podobno se je odzvala tudi Sirija. Ameriški napadi so "očitna kršitev svetosti sirskega in iraškega ozemlja," je glede na poročanje sirskih medijev sporočilo zunanje ministrstvo v Damasku.

Ameriški napadi, ki jih je ukazal predsednik ZDA Joe Biden, so bili usmerjeni na položaje milice na dveh lokacijah v Siriji in v Iraku. Vsi cilji so bili na mejnem območju med državama, so pojasnili v ameriškem obrambnem ministrstvu.

Ameriški zunanji minister Antony Blinken je pojasnil, da naj bi letalski napadi proiranskim milicam v Iraku in Siriji poslali močno sporočilo, naj ne napadajo ameriških enot.