Izrael je priznal napade na ozemlju Sirije, za sestrelitev ruskega letala pa je okrivil sirski režim, libanonsko gibanje Hezbolah in Iran. Foto: EPA
Izrael je priznal napade na ozemlju Sirije, za sestrelitev ruskega letala pa je okrivil sirski režim, libanonsko gibanje Hezbolah in Iran. Foto: EPA
Ruska letala
Ruska letala v Siriji vzletajo iz vojaškega oporišča Hmeimim. Foto: Reuters
Idlib
Damask in Teheran dogovor glede Idliba pozdravljata, EU opozarja na zaščito civilistov in infrastrukture. Foto: Reuters

Izraelski piloti, ki so izvajali napade na sirske tarče, "so rusko letalo uporabili kot zaščito" pred protiletalsko obrambo Sirije, poudarjajo na ruskem obrambnem ministrstvu. Izraelska letala so s tem, ko so se skrila za rusko letalo, to izpostavila sirski protiletalski obrambi, je dejal tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je izraelskemu kolegu Avigdorju Liebermanu v telefonskem pogovoru dejal, da Rusija odgovornost za sestrelitev ruskega vojaškega letala in smrt posadke v celoti pripisuje Izraelu. Zaradi incidenta je Rusija na pogovor poklicala izraelskega veleposlanika v Moskvi.

Ruski predsednik Vladimir Putin je pozneje glede sestrelitve ruskega letala dejal, da se zdi, da je šlo za niz tragičnih in naključnih okoliščin, poroča Reuters. Dodal je, da mora Rusija preiskati, kaj se je zgodilo.

Izrael po svojih napadih: Kriv je tudi Iran
Izraelska vojska je sporočila, da so njena letala napadala sirsko vojaško poslopje, kjer naj bi sisteme za izdelavo orožja "v imenu Irana" predali libanonskemu gibanju, a da je bilo rusko letalo sestreljeno, ko so izraelska letala "že bila v izraelskem zračnem prostoru", poroča Reuters.

Izrael je v svojem poznejšem odzivu izrazil "obžalovanje" zaradi smrti ruskih vojakov, odgovornost za sestrelitev letala pa pripisal režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada, Iranu in Hezbolahu.

"Izrael izraža obžalovanje zaradi smrti članov posadke ruskega letala, ki je bilo ponoči sestreljeno v sirskem protiletalskem napadu," je v sporočilu zapisala izraelska vojska. "Polno odgovornost" za incident je Izrael pripisal "Asadovemu režimu, čigar vojska je sestrelila rusko letalo", soodgovornost pa Iranu in Hezbolahu.

Francija zanikala vpletenost
Rusko vojaško letalo s 15 vojaki je v ponedeljek okoli 23.00 izginilo z radarskih zaslonov nad Sredozemskim morjem. Po trditvah Moskve se je to zgodilo prav v času, ko so izraelska letala F-16 in po ruskih navedbah tudi francoske vojaške ladje napadala tarče v severovzhodni sirski pokrajini Latakiji. Francija je sodelovanje v napadih že zanikala.

Moskva je zato Izrael obtožila, da so njihova vojaška letala načrtno nad Latakijo ustvarila "nevarne razmere". Latakija leži v bližini ruskega zračnega oporišča Hmeimim, v katerem bi moral Il-20 pristati. Za smrt ruskih vojakov so zato okrivili "neodgovorna dejanja" Izraela, ki naj bi na napad opozoril le minuto pred sprožitvijo izstrelka. Zaradi "sovražnega dejanja" so zagrozili tudi s povračilnimi ukrepi.

Netanjahu: Odgovorna je Sirija
Po telefonu sta po incidentu govorila izraelski premier Benjamin Netanjahu in Putin. Netanjahu je poudaril, da je za sestrelitev odgovorna Sirija, izrazil je tudi pripravljenost, da bi Moskvi predstavili ugotovitve izraelske preiskave incidenta.

Izrael je po Netanjahujevih besedah odločen "preprečiti, da bi se iranska vojska ustalila v Siriji, in tudi poskuse dobavljanja orožja, ki bi lahko bilo uporabljeno proti Izraelu, gibanju Hezbolah s strani Irana".

Varno območje v Idlibu
Incident se je zgodil le nekaj ur zatem, ko sta se predsednika Rusije in Turčije, Vladimir Putin in Recep Tayyip Erdogan, dogovorila za vzpostavitev demilitariziranega območja okoli sirske pokrajine Idlib. Demilitarizirano območje se bo razprostiralo od 15 do 25 kilometrov ob linijah med režimskimi in opozicijskimi enotami, ki je pod nadzorom upornikov. S tega območja bodo umaknili tudi vse težko orožje, kot so tanki in raketni sistemi. Za zdaj še ni znano, ali je v varno območje vključeno tudi samo mesto Idlib – v tem primeru bi morale mesto zapustiti tudi nekatere uporniške skupine.

Dogovor sta že pozdravila sirska vlada in Iran. Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da jim je z odgovorno diplomacijo uspelo preprečiti vojno v Idlibu, zavzeli so se za boj proti terorizmu. "Diplomacija deluje," je dodal.

Čeprav se predstavniki Irana v ponedeljek niso udeležili pogovorov v Sočiju, je Zarif na novinarski konferenci dejal, da je bil Teheran ves čas vpleten v pogovore.

EU: Dogovor mora zaščititi civiliste
Tiskovna predstavnica visoke zunanjepolitične predstavnice EU-ja Federice Mogherini Maja Kocijančič je medtem dejala, da EU pričakuje, da bo sporazum zagotovil zaščito življenj civilistov in infrastrukture, pa tudi neoviran in trajen humanitarni dostop.

Sirska vojska je v zadnjem času ob podpori ruskih sil okrepila napade na Idlib, še zadnjo utrdbo upornikov v Siriji, med katerimi je po nekaterih ocenah okoli 10.000 džihadistov. Damask se pripravlja na ofenzivo na to pokrajino.

Združeni narodi so večkrat opozorili, da bi vojaška operacija povzročila najhujšo humanitarno katastrofo z največ izgubljenimi življenji v tem stoletju. Svoje domove bi moralo zapustiti okoli 800.000 ljudi. Okoli 40.000 jih je iz Idliba že pobegnilo.