Nemška obrambna ministrica ni izključila možnosti trajne nemške misije na Bližnjem vzhodu. Foto: Reuters
Nemška obrambna ministrica ni izključila možnosti trajne nemške misije na Bližnjem vzhodu. Foto: Reuters

Nemška ministrica je pomenljivo izjavo dala med obiskom zračnega oporišča Azrak v Jordaniji, kjer je trenutno nameščenih okoli 300 nemških vojakov, ki pomagajo pri oskrbi letal, ki so del koalicije proti Islamski državi v Iraku in Siriji, na čelu katere so ZDA.

Na vprašanje, ali Nemčija potrebuje strateško bazo na Bližnjem vzhodu, je obrambna ministrica odgovorila, da "moramo najprej uspešno dokončati delo te ekipe. Ne želim pa izključiti te možnosti, če se lahko tako izrazim."

Ministrica in več nemških uradnikov so v sredo pozvali k usklajenim prizadevanjem za preprečitev uporabe kemičnega orožja v Siriji. Nemška kanclerka Angela Merkel je med drugim dejala, da Nemčija ne more gledati stran, če se pojavljajo takšni napadi.

Nemška vlada je sporočila, da se pogovarja z ZDA in drugimi zavezniki o mogoči udeležbi v vojaški intervenciji, če bi bilo uporabljeno kemično orožje v napadih na Idlib, zadnji večji enklavi, ki je pod nadzorom upornikov. Ta možnost je razdelila vladajočo koalicijo. Socialni demokrati nasprotujejo vsakršni akciji, če je ne odobrijo Združeni narodi.

V aprilskih zračnih napadih na Sirijo Nemčija ni sodelovala, izvedle so jih ameriške, francoske in britanske sile. ZDA sicer stopnjujejo pritisk na Nemčijo, naj poveča proračun za obrambo in prevzame več odgovornosti v Natu. Pretekli mesec je Washington Berlin vprašal o pripravljenosti za sodelovanje v vojaški akciji skupaj s Francijo in Veliko Britanijo, če se bo zgodil nov kemični napad. Ko je novica o tem pricurljala v javnost, so se med Nemci razvnele ostre debate.

Kot navaja Reuters, javnomnenjska raziskava kaže, da 74 odstotkov Nemcev nasprotuje nemškemu sodelovanju v vojaški akciji.