Foto: Reuters
Foto: Reuters

Iran je pred dnevi objavil novico, da ima vse tehnične možnosti za izdelavo jedrske bombe, vendar da tega ne namerava storiti, kar bi lahko razumeli kot še zadnjo možnost za oživitev jedrskega sporazuma, iz katerega je leta 2018 izstopila Trumpova administracija.

Pogajanja so po besedah predstavnikov evropskih držav končana, besedilo na mizi naj bi bilo končno, čeprav vsa vprašanja niso zaprta.

Analitičarka Stephanie Lichtenstein, ki od začetka spremlja dunajska pogajanja, opozarja, da se čas izteka, saj se bližajo ameriške kongresne volitve, na katerih se nasmiha zmaga republikancem, ki sporazumu nasprotujejo.

Iran želi zagotovila, da v primeru republikanske zmage ZDA ne bodo vnovič izstopile iz sporazuma, v Teheranu pa zahtevajo tudi umik iranske revolucionarne garde z ameriškega seznama terorističnih organizacij.

"Stvari postajajo vse bolj zapletene, Iran pa vse hitreje razvija svoj jedrski program, vsi se zavedajo, da je zdaj pravi trenutek za sklenitev sporazuma," pravi dunajska analitičarka.

Iranska stran je najprej sporočila, da je z besedilom seznanjena, a se je nato odzval teheranski provladni spletni portal Noor News z informacijo, da Iran obstoječega besedila ne sprejema kot končno. Evropskim pogajalcem tudi očita nepošten pristop.