Napadalci so Kodajarija ubili pred njegovim domom. Foto: EPA
Napadalci so Kodajarija ubili pred njegovim domom. Foto: EPA

Kodajari je bil višji pripadnik elitne enote Kuc (arabsko ime za Jeruzalem, op. a.), dela revolucionarne garde, ki izvaja operacije na tujem.

Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Said Katibzade je dejal, da so polkovnika ubili "zapriseženi sovražniki" Irana oziroma "teroristični agenti, povezani z globalno aroganco," kar je izraz, ki se nanaša na ZDA in njihove zaveznike. Dodal je, da so druge države, "ki trdijo, da se bojujejo proti terorizmu, žal tiho in to podpira".

V preteklosti so iranski predstavniki obtoževali Izrael, da je kriv za takšne vidne atentate.

Ravno, ko je v javnost prišla vest o atentatu, so državni mediji poročali, da je revolucionarna garda odkrila in aretirala mrežo izraelskih vohunov, poroča BBC. Izrael se na dogodek ni odzval.

Raisi napovedal maščevanje

Iran se bo maščeval za uboj Kodajarija, je opozoril predsednik Ebrahim Raisi. "Vztrajam na tem, da bodo varnostne službe resno preučile umor, in ne dvomim, da bo kri tega velikega mučenca maščevana," je dejal.

Kodajari je drugi visoki predstavnik enote Kuc, ubit v zadnjih letih. Leta 2020 so ZDA v Iraku v zračnem napadu ubile poveljnika Kuca, generala Kasema Solejmanija. Njegov atentat je povzročil povečane napetosti med Washingtonom in Teheranom.

Istega leta je bil v Teheranu ubit jedrski znanstvenik Mohsen Fakrizade, čeprav je bil vedno obkrožen z varnostniki. Fakrizade je bil ključen znanstvenik v iranskem jedrskem programu, za katerega Teheran trdi, da je povsem civilne narave. Iran je za Fakrizadejev umor okrivil Izrael.

Od leta 2010 je bilo ubitih ali napadenih najmanj šest iranskih znanstvenikov in akademikov, poroča Al Džazira. Napadi naj bi bili povezani z iranskim jedrskim programom.