Judovski nacionalisti pred Damaščanskimi vrati. Foto: Reuters
Judovski nacionalisti pred Damaščanskimi vrati. Foto: Reuters

Pohoda se je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA udeležilo okoli 5000 ljudi. Judovski nacionalisti s pohodom proslavljajo obletnico "ponovne združitve" Jeruzalema. Izrael je Vzhodni Jeruzalem zasedel med šestdnevno vojno leta 1967.

Palestinci so pohod nacionalistov po okupiranem ozemlju označili za provokacijo in pozvali k protiprotestom. "Opozarjamo na nevarne posledice, ki bi lahko izhajale iz namere okupatorske sile, da bi ekstremističnim izraelskim naseljencem omogočila izvedbo pohoda zastav v okupiranem Jeruzalemu," je dan pred shodom dejal palestinski premier Mohamed Štajeh.

Judovski nacionalisti v staro mestno jedro okupiranega Vzhodnega Jeruzalema niso vstopili, so se pa ustavili pri Damaščanskih vratih, kjer se pogosto zbirajo Palestinci.

Na shodu so sodelovali tudi člani parlamenta. Foto: Reuters
Na shodu so sodelovali tudi člani parlamenta. Foto: Reuters

Izraelska policija je na območju namestila železne ograje, da bi preprečila prihod Palestincev. Še pred pohodom so aretirali najmanj šest Palestincev, več deset pa so jih nasilno umaknili z območja, poroča Al Džazira.

"Dobro si oglejte našo zastavo. Živite in trpite," je prek megafona udeleženec pohoda kričal na palestinske trgovce v Vzhodnem Jeruzalemu, na drugi strani policijske ograje. Judovski nacionalisti niso vstopili v muslimansko četrt, pohod so nadaljevali proti svetemu Zidu objokovanja.

Pohodi nacionalistov kot povod za raketno obstreljevanje

Nacionalisti so na podobnih zborovanjih v preteklosti pogosti vzklikali "smrt Arabcem" in napadali palestinske domove ter trgovine v starem delu mesta. Prav tovrstna zborovanja skrajnih judovskih skupin v arabskih soseskah v Jeruzalemu so v preteklih mesecih zaostrila napetosti, ki so privedle do posredovanja izraelske policije na Tempeljskem griču, po katerem je izbruhnilo obstreljevanje med Izraelom in območjem Gaze.

V starem jedru Vzhodnega Jeruzalema so potekali protiprotesti Palestincev. Foto: Reuters
V starem jedru Vzhodnega Jeruzalema so potekali protiprotesti Palestincev. Foto: Reuters

Pohod bi moral po prvotnih načrtih potekati že na začetku maja, a so ga organizatorji odpovedali, ker ga je policija nameravala preusmeriti stran od Damaščanskih vrat. Pohod naj bi nato potekal pretekli četrtek, a je bil znova preložen, ker je policija nasprotovala načrtovani trasi, z opozorili pa se je oglasilo tudi palestinsko gibanje Hamas, ki nadzoruje Gazo.

Benetova vlada potrdila pohod

Vlada premierja Benjamina Netanjahuja je pohod preložila na danes. Nova vlada pod vodstvom Naftalija Beneta, ki je bila potrjena v nedeljo, je v ponedeljek to odločitev potrdila. Sprememba trase ali odpoved shoda bi lahko že na samem začetku zamajala Benetovo koalicijo, je poročal Reuters.

Pohod judovskih nacionalistov v Vzhodnem Jeruzalemu