Zaradi poplavljene vzletno-pristajalne steze so številni potniki obtičali na terminalih. Foto: Reuters
Zaradi poplavljene vzletno-pristajalne steze so številni potniki obtičali na terminalih. Foto: Reuters

Neurje, ki je v torek zajelo Združene arabske emirate, je povzročilo hudourniške poplave in med drugim ohromilo tudi dubajsko letališče, ki je znova začelo obratovati v četrtek. Letalske družbe so po navedbah vodje letališča Paula Griffithsa zdaj znova vzpostavile običajne vozne rede.

Družba Emirates je zaradi nevihte, ki je v torek divjala nad Dubajem, odpovedala skoraj 400 poletov, še veliko več njihovih letal pa je imelo zamude, je sporočil predsednik letalske družbe Emirates Tim Clark. Ob tem je priznal, da odziv letalske družbe na nastalo situacijo ni bil popoln, zato se je potnikom opravičil za "pomanjkanje informacij in zmedo na terminalih", je poročal BBC. Na letališču, ki je drugo najprometnejše na svetu, je namreč v zadnjih dneh obtičalo več tisoč potnikov, med njimi tudi več Slovencev.

Sorodna novica Dubajsko letališče po popolnem kaosu ponovno obratuje

Clark je dejal, da je družba Emirates prizadetim potnikom zagotovila 12.000 hotelskih sob in 250.000 kuponov za obroke. "Potnikom, ki so obtičali na letališkem tranzitnem območju, so bili zagotovljeni novi poleti," je dejal Clark. Dodal je, da bo sicer za to, da se zaostanki popolnoma odpravijo, potrebnih še nekaj dni. "Svoje stranke prosimo za potrpežljivost in razumevanje," je dejal. Ob tem je bila na dubajskem letališču ustanovljena tudi delovna skupina za razvrščanje in dostavo približno 30.000 kosov prtljage, ki so med poplavami obtičali na letališču.

Tudi iz nizkocenovnega letalskega prevoznika Flydubai, sestrske družbe prevoznika Emirates, so sporočili, da so se vrnili k izvajanju celotnega voznega reda poletov s terminalov dva in tri, pri čemer bodo imeli v prihodnjih nekaj dneh prednost njihovi "potniki, katerih potovalni načrti so bili spremenjeni".

Podobno odločitev so sprejeli tudi v letalski družbi Emirates. Kot je pojasnil Clark, so začasno ustavili prihode novih potnikov, uvedli embargo na prodajo letalskih vozovnic in ustavili tudi prihode tranzitnih potnikov, s čimer se želijo najprej osredotočiti na potnike, ki so bili prizadeti zaradi ohromitve dubajskega letališča.

Letališče v Dubaju je sicer drugo najprometnejše letališče na svetu, prek katerega je leta 2023 potovalo več kot 80 milijonov ljudi, letos pa bo po napovedih skozi glavno povezovalno točko med Evropo in Azijo potovalo skoraj 90 milijonov potnikov.