Nekdanja glavna tožilka ICC-ja Fatou Bensouda. Foto: EPA
Nekdanja glavna tožilka ICC-ja Fatou Bensouda. Foto: EPA

Guardian piše, da je Izrael uporabil svoje obveščevalne službe za nadziranje, vdiranje, pritiske, obrekovanje in domnevne grožnje zoper višje uslužbence ICC-ja.

Izraelske obveščevalne službe so prestregle komunikacije številnih uslužbencev ICC-ja, vključno z glavno tožilko Bensouda in njenim naslednikom Karimom Khanom. Prisluškovali so telefonskim pogovorom, prestrezali so sporočila, elektronsko pošto in dokumente.

V operacije zoper ICC so bili vpleteni tudi izraelska notranja obveščevalna služba Šin Bet, vojaški obveščevalni direktorat Aman in oddelek za kibernetsko obveščevalno dejavnost Enota 8200. Te agencije so prestrežene podatke poslale ministrstvom za pravosodje, zunanje zadeve in strateške zadeve.

Skupna preiskava temelji na pogovorih z več kot 24 trenutnimi in nekdanjimi izraelskimi obveščevalci in vladnimi uslužbenci ter višjimi uslužbenci ICC-ja, diplomati in odvetniki, seznanjenimi z zadevo.

Prisluškovanje in grožnje tožilki

Sodeloval je tudi takratni vodja izraelske obveščevalne službe Mosad Josi Koen, ki je na več tajnih srečanjih grozil nekdanji glavni tožilki ICC-ja Fatou Bensouda z namenom, da bi ta leta 2021 opustila preiskavo o domnevnih vojnih zločinih, so v skupnem poročilu ugotovili Guardian, izraelsko-palestinski portal +972 in portal v hebrejščini Local Call.

Tajna srečanja Koena z Bensoudo so potekala v letih pred njeno odločitvijo za odprtje uradne preiskave domnevnih vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti na zasedenih palestinskih ozemljih, poročajo mediji, ki se sklicujejo na številne anonimne vire.

Mednarodno kazensko sodišče v Haagu. Foto: EPA
Mednarodno kazensko sodišče v Haagu. Foto: EPA

Pet virov, seznanjenih z izraelskimi obveščevalnimi dejavnostmi, je dejalo, da je Izrael redno prisluškoval pogovorom Bensoude in njenega osebja s Palestinci. Izrael je namreč ICC-ju preprečil dostop do Gaze, Zahodnega brega in Vzhodnega Jeruzalema, zato so velik del preiskovanja opravili po telefonu, kar je olajšalo nadzor.

Izraelski obveščevalci, ki imajo dostop do palestinske telekomunikacijske infrastrukture, so lahko prestregli omenjene klice brez namestitve vohunske programske opreme na opremi osebja ICC-ja.

Eden od virov je dejal, da niso imeli nikakršnih zadržkov glede prisluškovanja pogovorom glavne tožilke, in pojasnil: "Glede Bensoude – ona je črna in Afričanka, tako da komu mar?"

Kot poročajo britanski in izraelska medija, je eden od virov, seznanjen s Koenovimi dejavnostmi, dejal, da je uporabljal "podle taktike" zoper Bensoudo, ki jo je hotel prestrašiti in nanjo vplivati, pri čemer pa ni bil uspešen.

"Morali bi nam pomagati in nam pustiti, da poskrbimo za vas. Ne želite se spustiti v nekaj, kar bi lahko ogrozilo vašo varnost ali varnost vaše družine," naj bi ji rekel glede na poročila, ki so jih prejeli uslužbenci ICC-ja.

V enem od primerov pritiska na Bensoudo sta mesec dni po tem, ko je januarja 2015 Bensouda sprožila preliminarno preiskavo o dogajanju v Palestini, dva moška prišla na domači naslov tožilke v Haagu. Vir, seznanjen z dogajanjem, je dejal, da se nista predstavila in da sta le dejala, da sta hotela Bensoudi osebno vročiti pismo neznane Nemke, ki se ji je hotela zahvaliti. V pisemski ovojnici je bilo več sto dolarjev v gotovini in obvestilo z izraelsko telefonsko številko.

ICC naj bi v preiskavi incidenta ugotovil, da je verjetno Izrael tožilki sporočal, da vedo, kje živi. Sodišče je incident prijavilo nizozemski policiji in okrepilo varnost domovanja tožilke.

Khan pozval k nalogom za aretacije

Prejšnji teden je naslednik Bensoude Karim Khan pozval k izdaji nalogov za aretacijo izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja na podlagi preiskave, sprožene leta 2021, Khan želi tudi nalog za aretacijo obrambnega ministra Joava Galanta.

Za oba je dejal, da "utemeljeno" verjame, da sta "kazensko odgovorna" za "vojne zločine in zločine proti človečnosti", poroča Al Džazira.

Khan je pozval tudi k izdaji nalogov za aretacijo treh voditeljev palestinskega gibanja Hamas, Jahje Sinvarja, Mohameda Diaba Ibrahima Al Masrija in Ismaila Hanije, prav tako zaradi suma vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti.

Izrael skoraj deset let vohunil in nadziral uslužbence ICC-ja