Smrt Mahse Amini je povzročila največje proteste v Iranu v zadnjih letih. Foto: AP
Smrt Mahse Amini je povzročila največje proteste v Iranu v zadnjih letih. Foto: AP

Svet ZN-a za človekove pravice je lani novembra na posebnem zasedanju izglasoval uvedbo preiskave na visoki ravni o smrtonosnem zatiranju protestov v Iranu, ki jih je septembra lani sprožila smrt Mahse Amini.

22-letna iranska Kurdinja je bila aretirana, ker naj bi kršila stroga pravila oblačenja, ki temeljijo na islamskem šeriatskem pravu, nato pa je umrla v policijskem pridržanju.

Vodja neodvisne mednarodne misije za ugotavljanje dejstev Sara Hossain je danes svetu ZN-a za človekove pravice poročala, da po desetih mesecih "pravica družine Amini do resnice in pravice ostaja neizpolnjena", in opozorila na pomanjkanje preglednosti preiskav po smrti Mahse.

Po podatkih iranskih oblasti je bilo pomiloščenih 22.000 protestnikov, kar po oceni ZN-a nakazuje, da je bilo pridržanih ali obtoženih veliko več. Hossein je dodala, da nimajo uradnih podatkov o obsojenih, pridržanih ali obtoženih v zvezi s protesti.

"Še vedno strogo kaznujejo udeležence protestov, tudi zaradi uveljavljanja pravic, ki jih ščiti mednarodno pravo," je dejala vodja misije ZN-a. Opozorila je, da so sedem ljudi že usmrtili po hitro izvedenih postopkih, ki so jih zaznamovale nepravilnosti, vključno s priznanji, pridobljenimi z mučenjem.

Protesti v podporo Irancem in Irankam so se razširili po vsem svetu. Foto: AP
Protesti v podporo Irancem in Irankam so se razširili po vsem svetu. Foto: AP

Pozivi k ustavitvi usmrtitev

Misija ZN-a je iranske oblasti pozvala, naj ustavijo usmrtitve posameznikov in izpustijo vse, ki so bili pridržani zaradi mirnega zbiranja in poročanja o protestih. Hossain je Teheran pozvala tudi k sodelovanju pri preiskavi.

Generalni sekretar iranskega sveta za človekove pravice Kazem Garib Abadi pa je v odzivu dejal, da so proteste v Iranu podžgale zahodne države in da so "na prizorišče stopili teroristi". Dodal je, da je bilo v protestih poškodovanih več kot 7000 pripadnikov varnostnih služb.

Opozoril je tudi na nedavne demonstracije proti policijskemu nasilju in nemire v Franciji, kjer se po njegovih besedah pretirano uporablja sila proti mirnim protestnikom, dogajajo obsežne samovoljne aretacije ter omejuje uporaba interneta in družbenih medijev.

"Smiselno bi bilo, da bi Svet ZN-a za človekove pravice zdaj sklical tudi posebno sejo, na kateri bi preučili razmere v Franciji," je dejal Abadi.