Princesa Latifa v najnovejšem videoposnetku, ki ga je pridobil BBC in v katerem navaja, da je talka. Foto: Zajem zaslona
Princesa Latifa v najnovejšem videoposnetku, ki ga je pridobil BBC in v katerem navaja, da je talka. Foto: Zajem zaslona

BBC je objavil videoposnetek princese Latife, posnet na telefonu, ki ga je dobila na skrivaj.

Posnela se je v kopalnici v neki vili v Dubaju, saj naj bi bil to edini prostor, ki ima vrata s ključavnico.

Princesa v videoposnetku razlaga, da je bila ugrabljena na jahti 4. marca 2018, da se je upirala, a da so jo uspavali. "Ko sem se zbudila, sem bila že v Dubaju. Tu sem vse od takrat, več kot leto dni sem sama, v osami. Zdaj sem talka, ta vila je zapor, vsa okna so zapečatena, ne morem jih odpreti ( ...) Na razpolago nimam zdravnika, ne pravne pomoči, ne sodnega postopka, ne obtožbe, ničesar," pove.

Neuspeli pobeg

Danes 35-letnica je pred dvema letoma poskusila pobegniti iz države. V javnosti je še pred tem objavila 29-minutni videoposnetek na YouTubu, v katerem je kritizirala očeta in omejitve, pod katerimi mora živeti. "Ne smem voziti, ne smem potovati ali zapustiti Dubaja".

Princeso so zajeli na zasebni jahti nekdanjega francoskega obveščevalca in poslovneža Herveja Jauberta, ki je tudi sam po finančnem škandalu pobegnil iz Dubaja.

Sorodna novica Pobegla žena dubajskega vladarja začenja sodno bitko za otroka

Jahta naj bi več dni plula proti Indiji, preden so jo le 50 morskih milj pred indijskim mestom Goa ustavili oboroženi moški. Talce, med njimi tudi princeso, naj bi zaklenili pod palubo in jih po štirih dneh plovbe premestili na vojaško plovilo Združenih arabskih emiratov in odvedli v Dubaj, kjer so jih prepeljali v zapor in na zaslišanje.

Šejk: To sem storil v njeno dobro

Pol letapozneje je BBC objavil dokumentarni film Pobeg iz Dubaja: skrivnost pogrešane princese, pol leta po tem, ko je princesa Latifa spomladi istega leta izginila.

O princesi nato več mesecev ni bilo ne duha ne sluha, čeprav so oblasti objavile fotografije, na katerih naj bi bila ona. Človekoljubne skupine so zahtevale razkritje njene lokacije.

Šejk Mohamed trdi, da je hči zdrava in na varnem s svojo družino in da je to storil v njeno dobro. Šejk je sicer znan konjerejec, ki se udeležuje tudi večjih konjskih dirk, kot je Royal Ascot. Na tej dirki je bil fotografiran z britansko kraljico Elizabeto II. Vendar je deležen tudi kritik glede ravnanja s svojo hčerjo Latifo kot tudi njeno mačeho princeso Hajo Bint Al Husein, ki je leta 2019 s svojima dvema otrokoma prebegnila v London. Trenutno sta v sodni bitki za skrbništvom nad otrokoma.