Posnetek ulične kamere, ki prikazuje Džamala Hašokdžija, kako je 2. oktobra vstopil v poslopje savdskega konzulata v Carigradu. Posnetkov, ki bi dokazovali, kako ga je zapustil, ni. Foto: EPA
Posnetek ulične kamere, ki prikazuje Džamala Hašokdžija, kako je 2. oktobra vstopil v poslopje savdskega konzulata v Carigradu. Posnetkov, ki bi dokazovali, kako ga je zapustil, ni. Foto: EPA
Savdska Arabija
Skupina domnevno savdskih agentov, ki je 2. oktobra z dvema zasebnima letaloma priletela v Carigrad in ga še isti dan zapustila. Savdijci so osumljeni, da so na konzulatu umorili Hašokdžija. Foto: EPA

Hašokdžija pogrešajo od 2. oktobra, ko je vstopil v prostore savdskega konzulata v Carigradu, kamor je šel po uradne dokumente za svojo prihajajočo poroko. Savdska Arabija vztraja, da je novinar, ki je pisal za ameriški Washington Post, varno zapustil konzulat.

Viri blizu turške vlade pa na drugi strani trdijo, da ga je ubila skupina Savdijcev, ki so jih v ta namen poslali v Carigrad.

Turki iščejo skupino 15 Savdijcev "likvidatorjev"
Turška policija namreč išče skupino 15 Savdijcev, ki so bili istočasno v konzulatu s Hašokdžijem in so v Carigrad z dvema zasebnima letaloma prispeli 2. oktobra, zapustili pa so ga že isti dan. Turški mediji so skupino že označili za "atentatorsko".

Hašokdži kritičen do Salmana
Nekdanji svetovalec savdske vlade Hašokdži je leta 2017 pobegnil iz Savdske Arabije in je živel v ZDA. V kolumnah za Washington Post in drugod je objavljal kritike na račun nekaterih politik savdskega prestolonaslednika Mohameda bin Salmana in vloge Riada v vojni v Jemnu. "Savdska Arabija potrebuje reforme, vladavina enega moškega je slaba za kraljevino," je pred kratkim dejal Hašokdži.

Trump: Ni mi všeč
"Smo zelo ostri. Naši preiskovalci so v Carigradu. Sodelujemo s Turčijo in tudi s Savdsko Arabijo. Hočemo odkriti, kaj se je zgodilo. Ni mi všeč,"
je dejal Trump. Na zapis Washington Posta, da so ameriške obveščevalne službe prestregle visoke savdske uradnike, ki so se pogovarjali o ugrabitvi Hašokdžija, pa je odgovoril, "da bi bilo to zelo slabo".

Erdogan: Savdijci naj dokažejo, da je Hašokdži zapustil konzulat
Turški predsednik Erdogan je znova pozval Savdijce, naj z videoposnetkom kamere dokažejo, da je Hašokdži zapustil konzulat: "Incident se je zgodil v naši državi, ne moremo biti tiho. Če bi poletela ptica ali komar, bi kamere Savdijcev, ki imajo najnaprednejšo tehnologijo, to zaznale."

"Ljudje, ki so se dolgo imeli za savdske prijatelje, pravijo, da gre za zelo, zelo resno zadevo," pa je dejal Hunt. Opozoril je še, da če se bodo "te obtožbe izkazale za resnične, bo to imelo resne posledice, saj naše prijateljstvo in partnerstvo temelji na skupnih vrednotah; zelo smo zaskrbljeni".