Protestniki v Gazi so zažgali fotografijo ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Foto: Reuters
Protestniki v Gazi so zažgali fotografijo ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Foto: Reuters

Iz Gaze so izstrelili raketo, zaradi česar je izraelska vojska iz zraka napadla več ciljev palestinskega gibanja Hamas na jugu območja Gaze in napovedala povečanje števila vojakov.

Sorodna novica ZDA: Rešitev dve državi s prestolnico Palestine v vzhodnem Jeruzalemu

V mestu Betlehem na Zahodnem bregu so protestniki metali kamenje na izraelsko mejno stražo, ki je odgovorila s solzivcem. Blizu Ramale pa so izbruhnili spopadi med izraelskimi vojaki in palestinskimi protestniki. Pri tem je izraelska vojska s strelnim orožjem ranila tri protestnike, ki so jih prepeljali v bolnišnico, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje.

V Han Junisu na jugu Gaze so protestniki zažigali avtomobilske pnevmatike, nekateri so nosili transparente z napisi Združeni proti sporazumu stoletja, kot je svoj načrt označil ameriški predsednik Donald Trump.

Palestinci zahtevajo za prestolnico Jeruzalem

Trumpov sporazum stoletja (ang. Deal of the Century) med drugim predvideva ustanovitev palestinske države s prestolnico v delu Vzhodnega Jeruzalema. A Palestinci vztrajajo, da je zanje sprejemljiva le palestinska država z Jeruzalemom kot prestolnico.

Trumpovemu sporazumu stoletja so nasprotovali protestniki na Zahodnem bregu in v Gazi, pa tudi v mestih po svetu, med njimi v Carigradu in Jordaniji.  Foto: Reuters
Trumpovemu sporazumu stoletja so nasprotovali protestniki na Zahodnem bregu in v Gazi, pa tudi v mestih po svetu, med njimi v Carigradu in Jordaniji. Foto: Reuters

Palestinska država, kot jo vidi Trumpova administracija, naj bi bila razdeljena na Zahodni breg in Gazo, ki bi se povezala z novimi cestami in predori. Dolina reke Jordan, ki je ključnega pomena za izraelsko varnost, naj bi bila pod suverenostjo Izraela, vendar pa bi njeni deli sčasoma, ko bo palestinska država zaživela, prešli pod nadzor palestinske države. Trump med pogoji za ustanovitev palestinske države omenja tudi demilitarizacijo.

Mirovni načrt predvideva tudi štiriletni moratorij na nove gradnje izraelskih naselbin na Zahodnem bregu, v tem času pa naj bi se Izraelci in Palestinci dogovorili o podrobnostih. Ni sicer jasno, kaj se bo zgodilo, če dogovora po štirih letih ne bo. Na zasedenem Zahodnem bregu sicer živi več kot 400.000 naseljenih Izraelcev.

Abas bo nagovoril ZN

Sorodna novica Abas: "Načrt bomo poslali na smetišče zgodovine"

Palestinski voditelji so mirovni načrt že zavrnili, predsednik Mahmud Abas pa je napovedal, da bo Trumpov predlog pristal na smetišču zgodovine.

Palestinski veleposlanik pri ZN-u je v sredo napovedal, da bo Abas v prihodnjih dveh tednih nagovoril Varnostni svet ZN-a in pojasnil, zakaj zavrača v torek predstavljeni mirovni načrt, poroča AFP. Abas se bo po napovedih v soboto udeležil tudi zasedanja Arabske lige in vrha Afriške unije februarja.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je po drugi strani Trumpov načrt pozdravil kot "realistično pot do trajnega miru". Ameriškemu predsedniku se je zahvalil za to, da je priznal, da mora Izrael ohraniti suverenost nad dolino reke Jordan in nad deli Zahodnega brega. Zahvalil se je tudi za to, da načrt priznava izraelsko suverenost nad vsemi judovskimi naselbinami na Zahodnem bregu.

Palestinci nasprotujejo ameriškemu načrtu