Foto: Reuters
Foto: Reuters

Palestinska gibanja so na območju Gaze pozvala k t. i. dnevu jeze. Protestnikom so se pridružili tudi palestinski voditelji, vodja gibanja Hamas Jahja Sinvar je poudaril, da bo upor Palestincev preprečil izvedbo načrta ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Palestinci so na protestih vihteli palestinske zastave in vzklikali slogane proti Izraelu in Trumpovemu načrtu za Bližnji vzhod, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Nova izraelska vlada, ki je prisegla sredi maja, je napovedala, da si namerava na podlagi Trumpovega načrta priključiti do 30 odstotkov palestinskih območij na Zahodnem bregu, ki ga Izrael okupira že od leta 1967 in tam gradi naselbine, ki so po mednarodnem pravu nezakonite.

Izraelska vlada brez oznanila priključitve
Izraelska vlada naj bi po prvih načrtih danes sprejela prve korake za priključitev delov Zahodnega brega, vendar je v zadnjih dneh poslala več signalov, da tega še ne bodo storili. Izraelski obrambni minister in alternativni premier Beni Ganc je v ponedeljek napovedal, da bodo s kakršno koli priključitvijo počakali do konca koronavirusne krize.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v torek sporočil, da se bodo pogovori izraelske vlade in ZDA o priključitvi nadaljevali v "prihodnjih dneh", zunanji minister Gabi Ashkenazi pa je danes sporočil, da se oznanitev priključitve ne bo "nujno zgodila v sredo", poroča Al Džazira.

EU razpravlja o sankcijah proti Izraelu
Načrt enostranske priključitve Zahodnega brega je v mednarodni skupnosti naletel na nasprotovanje, saj gre za kršitev mednarodnega prava, ki bi hkrati spodkopala rešitev oblikovanja dveh držav.

Evropska unija in Združeni narodi pozivajo proti priključitvi, znotraj Unije pa se je začela tudi razprava o sankcijah v odziv na napovedano aneksijo.