Protest je potekal na Trgu Jicaka Rabina v Tel Avivu. Foto: Reuters
Protest je potekal na Trgu Jicaka Rabina v Tel Avivu. Foto: Reuters

Protestniki, ki so nosili maske in ohranjali medsebojno razdaljo zaradi novega koronavirusa, so se zbrali pod sloganom Ne priključitvi, ne okupaciji, da miru in demokraciji. Nekateri so vihteli palestinske zastave, drugi so imeli transparente z napisom "Življenja Palestincev štejejo".

Kot poroča Reuters, so protest organizirale levičarske skupine. Shod ni deloval kot posledica množičnega gibanja. Po nedavni javnomnenjski raziskavi namreč okoli polovica Izraelcev podpira priključitev ozemelj pod izraelsko vojaško okupacijo.

Udeležence protesta je prek videoposnetka nagovoril tudi ameriški senator in nekdanji kandidat za demokratsko predsedniško nominacijo Bernie Sanders. "Nikoli ni bilo pomembneje postaviti se za pravičnost in se boriti za prihodnost, ki si jo vsi zaslužimo," je dejal. "Na vseh nas je, da se upremo avtoritarnim voditeljem in zgradimo mirno prihodnost za vsakega Palestinca in vsakega Izraelca."

Sorodna novica Trumpov bližnjevzhodni načrt: Predstavljen v Washingtonu, zasnovan v Izraelu

"V apartheidski realnosti ne more biti miru"

Na Izrael letijo številne kritike, da je na zasedenih ozemljih ustvaril apartheidske razmere, saj nadzira življenje milijonov Palestincev, ki jim ne priznava pravic. "V apartheidski realnosti ne more biti miru za nas ali zanje, niti ne more biti pravičnosti," je dejala protestnica Eden.

Netanjahu je 1. julij določil kot datum za začetek izvrševanja svojega načrta priključitve izraelskih nezakonitih naselbin in celotne doline reke Jordan ob meji Zahodnega brega z Jordanijo. Gre za ozemlje, ki ga je Izrael zasedel v vojni, ki jo je sprožil leta 1967. Takrat je okupiral celotni Zahodni breg, Vzhodni Jeruzalem in Gazo, vsa območja pa so tudi več kot pol stoletja pozneje pod izraelskim vojaškim nadzorom.

Ameriški predsednik Donald Trump je sicer oznanil domnevno mirovni načrt, ki predvideva, da Izrael ohrani nadzor nad dolino reke Jordan in naselbine, ki jih je po okupaciji v nasprotju z mednarodnim pravom zgradil na palestinskem ozemlju.

Nekatere evropske in arabske države ter ZN, ki opozarjajo na možnost nasilja in diplomatskih posledic, so Izrael pozvali, naj priključitve ne uresniči.

Uboj avtista "tragedija"

Netanjahu je medtem incident, v katerem je izraelska policija v okupiranem Vzhodnem Jeruzalemu prejšnji mesec ubila avtističnega 32-letnega Palestinca Ijada Halaka, označil za "tragedijo".

Izraelski policisti so ga ustrelili, ko je šel v šolo za ljudi s posebnimi potrebami. Dejali so, da so mislili, da je oborožen, in da so začeli streljati, ko ni upošteval njihovega ukaza, naj se ustavi. Pozneje so dejali, da ni imel orožja.