Izraelski policisti v okupiranem Vzhodnem Jeruzalemu. Foto: Reuters
Izraelski policisti v okupiranem Vzhodnem Jeruzalemu. Foto: Reuters

Po streljanju je izraelska televizija Channel 13 poročala, da moški, sicer prebivalec Vzhodnega Jeruzalema, ni imel orožja in da bi lahko imel težave z duševnim zdravjem. Tudi tiskovni predstavnik policije Micky Rosenfeld je potrdil, da na območju niso našli orožja.

Al Džazira navaja palestinsko tiskovno agencijo Vafa, ki poroča, da je ubiti 32-letnik delal v šoli za ljudi s posebnimi potrebami v starem delu okupiranega dela mesta, blizu kraja, kjer ga je policija ubila.

Njegov sorodnik, ki je hotel ostati anonimen,+ je za ameriško tiskovno agencijo Associated Press dejal, da je imel El Halak težave z duševnim zdravjem in da je bil v času incidenta na poti v šolo.

Po streljanju je policija zaprla stari del mesta, lokalni mediji pa poročajo, da so reševalcem onemogočili dostop do območja. Agencija Vafa poroča, da so prebivalci dejali, da so policisti El Halaka večkrat ustrelili in ga pustili, da je na tleh izkrvavel.

Policija je tudi izvedla racijo na El Halakovem domu v soseski Vadi Joz, kjer so zaslišali člane njegove družine. Izraelski dnevnik Haaretz navaja družino, ki je dejala, da El Halak "ni bil zmožen nikogar poškodovati".

Njegovo truplo so oblasti prepeljale v forenzični inštitut Abu Kabir v Tel Avivu, kjer hranijo trupla Palestincev, ubitih v domnevnih napadih na Izralce. Inštitut je po poročanju Al Džazire zloglasen zaradi odstranjevanja organov in delov trupel Palestincev.

Ob Ramali ubit še en Palestinec

Dan pred zadnjim streljanjem so izraelski vojaki ubili Palestinca blizu Ramale na okupiranem Zahodnem bregu, za katerega so dejali, da se je skušal vanje zaleteti s svojim vozilom. Nihče izmed Izraelcev ni bil poškodovan.

Vzhodni Jeruzalem in Zahodni Breg (kot tudi Gaza) sta pod izraelsko vojaško okupacijo od leta 1967.