Putin in Al Asad sta se sešla na poveljstvu ruskih sil v Siriji. Foto: Reuters
Putin in Al Asad sta se sešla na poveljstvu ruskih sil v Siriji. Foto: Reuters

V pogovoru z Al Asadom je Putin poudaril velik napredek Sirije pri vnovični vzpostavitvi državnosti in ozemeljske celovitosti države, je sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Al Asad se je gostu zahvalil za vojaško pomoč v boju proti terorizmu in vrnitvi miru v Siriji. Putinu in ruskemu narodu je tudi čestital ob današnjem pravoslavnem božiču.

Al Asad in Putin sta se sešla v Damasku na poveljstvu ruskih sil v Siriji, kjer ju je poveljnik teh sil seznanil s poročilom o razmerah v več delih Sirije, kjer ruske letalske sile podpirajo sirsko vojsko od leta 2015.

Iz sirskega predsedstva so sporočili, da je bil to prvi obisk Putina v sirskem glavnem mestu od začetka skoraj devetletne vojne v državi. Sirijo je Putin nazadnje obiskal decembra 2017, a se je takrat ustavil samo v ruskem letalskem oporišču Hmeimim.

Po navedbah Peskova bo Putin v Siriji obiskal še nekaj krajev, ni pa navedel podrobnosti. V sredo bo Putin v Turčiji, kjer bo s turškim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom odprl nov plinovod Turški tok, ki bo namenjen oskrbi Turčije in pozneje tudi drugih držav južne in jugovzhodne Evrope z zemeljskim plinom.