Sirski Kurdi so zatrdili, da so z območja ob meji s Turčijo umaknili vse svoje vojaške sile, kot so se dogovorili prejšnji četrtek. Foto: Reuters
Sirski Kurdi so zatrdili, da so z območja ob meji s Turčijo umaknili vse svoje vojaške sile, kot so se dogovorili prejšnji četrtek. Foto: Reuters

Kot poroča BBC, je Trump odločitev o umiku sankcij sprejel po tem, ko sta se Rusija in Turčija dogovorili o podaljšanju premierja ob sirski meji, kamor so že prišle ruske enote.

"Sankcije bomo umaknili, razen če se bo zgodilo kaj, s čimer ne bomo zadovoljni," je Trump sporočil v izjavi Bele hiše. Ob tem je dejal, da mu je Turčija zagotovila, da bo prekinila operacije v regiji in da bo sklenjeno premirje postalo trajno.

Konvoj ruskih vojaških policistov je že prispel v mesto Kobane, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Za oblikovanje skupnih rusko-sirskih patrulj na zdaj izpraznjenem območju ob meji s Turčijo sta se v torek v Sočiju dogovorila ruski predsednik Vladimir Putin in njegov turški kolega Recep Tayyip Erdogan.

V skladu s tem dogovorom bodo pripadniki ruske vojaške policije in sirskih mejnih stražarjev "pospešili umik" sil sirskih Kurdov s 30-kilometrskega pasu ob meji s Turčijo. Za to bodo imeli nekaj več kot 150 ur, za kolikor je Turčija podaljšala premirje. Po tem obdobju naj bi skupni nadzor na tem območju v skladu z dogovorom prevzele rusko-turške sile.

Ameriški predsednik Donald Trump je vzpostavitev varnega območja ob sirsko-turški meji, o katerem sta se v torek dogovorila Rusija in Turčija, označil za velik uspeh. "Velik uspeh na turško-sirski meji. Varno območje vzpostavljeno. Prekinitev ognja upoštevajo in boji so končani," je na Twitterju zapisal Trump. "Kurdi so varni in so lepo sodelovali z nami. Ujeti borci Islamske države so zavarovani," je dodal.

Rusija: ZDA so izdale Kurde

Po sklenitvi dogovora med Turčijo in Rusijo o podaljšanju prekinitve ognja na severovzhodu Sirije je Kremelj ZDA obtožil "izdaje in zapustitve" sirskih Kurdov, ki jim je svetoval čimprejšnji umik s sirske meje.

Iz Kremlja so ob tem dodali, da bo Kurde v Siriji v nasprotnem primeru "pokosila" turška vojska. S svojo izjavo naj bi se tiskovni predstavnik Kremlja Dmitry Peskov odzval na izjave ameriškega posebnega odposlanca za Sirijo Jima Jeffreyja, ki je dejal, da se je zdaj pojavil vtis, kot da ZDA "spodbujajo Kurde, da ostanejo blizu sirske meje in se borijo s turško vojsko," poroča Reuters.

Sorodna novica Po srečanju Putin-Erdogan Turčija podaljšala prekinitev ognja v Siriji

"ZDA so bile eden tesnejših zaveznikov Kurdov v zadnjih letih. Na koncu pa so jih zapustili in na neki način izdali," je dejal Peskov. "Zdaj pa bi jih (ZDA) raje pustile na meji (s Turčijo) in jih skorajda prisilile v boj s Turki," je dodal. Ob tem je opozoril, da se bo ruska vojska umaknila z meje, če se po dogovoru med Moskvo in Ankaro Kurdi v Siriji ne bodo umaknili z območja, s čimer jih bodo dejansko prepustili turški vojski.

V torek sta turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in ruski predsednik Vladimir Putin po več urah sklenila, da ima Turčija 150 ur za podaljšanje premirja, torej nenapadanja Kurdov v Siriji. Hkrati pa sta dosegli dogovor o t. i. varnem območju ob meji s Turčijo.

Kot je znano, Rusija svoj raketni sistem zračne obrambe S-400 dobavlja Ankari. Prva pošiljka v okviru leta 2017 sklenjenega dogovora je bila dostavljena julija, zadnja sredi septembra. Kot poroča Reuters, pa se po ruskih navedbah državi dogovarjata še za dodatne pošiljke.

Turčije: po ofenzivi za zdaj ni potrebe

Kurdski borci se umikajo

Turčija je sporočila, da "ni potrebe" po ponovnem zagonu ofenzive na severovzhodu Sirije. "V tej fazi ni nadaljnje potrebe po izvajanju nove operacije," so sporočili s turškega obrambnega ministrstva. Kot so pojasnili, so ZDA po torkovem izteku 120-urne prekinitve ognja naznanile, da je končan umik borcev kurdske milice YPG z območja na severovzhodu Sirije, ki leži ob meji s Turčijo.

Ankara želi na območju naseliti do dva milijona sirskih beguncev, ki so nastanjeni po začasnih begunskih taboriščih. Poleg tega pa bosta Rusija in Turčija tam izvajali skupne patrulje, s katerimi želita preprečiti, da bi se kurdske sile, ki jih Turčija označuje za teroriste, vrnile na območje. Patrulje bodo začele svoje delo že danes.

Sirski Kurdi umaknili svoje vojaške sile

Dogovor o začasnem premirju sta v Sočiju dosegla ruski predsednik Vladimir Putin in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, označila pa sta ga za zgodovinskega. Turčija bo v skladu z njim na območju, ki se razteza med mestoma Ras al Ajn in Tal Abjad, ohranila nadzor, ki ga je prevzela med operacijo. Foto: Reuters
Dogovor o začasnem premirju sta v Sočiju dosegla ruski predsednik Vladimir Putin in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, označila pa sta ga za zgodovinskega. Turčija bo v skladu z njim na območju, ki se razteza med mestoma Ras al Ajn in Tal Abjad, ohranila nadzor, ki ga je prevzela med operacijo. Foto: Reuters

Rusija in Turčija sta se o dogovoru sporazumeli po nenadnem umiku ameriške vojske s severa Sirije, po mnenju analitikov, ki jih navaja britanski BBC, pa gre za utrjevanje turškega in ruskega vpliva v regiji.

Tudi Ankara in Washington sta se prejšnji četrtek dogovorila, da bo Turčija začasno ustavila ofenzivo na severu Sirije, ki jo je sprožila 9. oktobra, pod pogojem, da se kurdske sile umaknejo s 120 kilometrov dolgega in 32 kilometrov širokega pasu ob sirsko-turški meji.

Sirski Kurdi so v torek zatrdili, da so z območja umaknili vse svoje vojaške sile. Turčija je sicer že nekaj ur pred tem pristala na novo prekinitev ognja, ki je bila del dogovora z Rusijo glede varnega območja v Siriji.