Množica udeležencev pogrebne slovesnosti v Mašhadu. Foto: EPA
Množica udeležencev pogrebne slovesnosti v Mašhadu. Foto: EPA

Zjutraj se je v mestu Birdžand na vzhodu Irana od Raisija poslovilo na tisoče ljudi, ki so nosili zastave in plakate z njegovo podobo. Od tam so truplo pokojnika prepeljali v njegovo rojstno mesto Mašhad na severovzhodu, kjer se je že na letališču zbrala množica ljudi.

Raisi bo pozneje pokopan v svetišču Imama Reze, ki velja za eno najsvetejših šiitskih svetišč. Pred tem se je v sredo v Teheranu na žalni slovesnosti za konservativnim voditeljem, ki jo je vodil vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej, zbrala nepregledna množica ljudi.

Pogreba naj bi se udeležili visoki predstavniki zaveznic Irana, vključno s predsednikom ruske dume Vjačeslavom Volodinom.

Medtem je v iranskem glavnem mestu danes že potekala pogrebna slovesnost za zunanjim ministrom Huseinom Amirjem-Abdolahianom, ki je prav tako umrl v nedeljski helikopterski nesreči na severozahodu islamske republike. Vodjo iranske diplomacije bodo pokopali v svetišču Šaha Abdol-Azima Hasanija v predmestju Teherana.

Raisi in Amir-Abdolahian sta v nedeljo umrla v nesreči helikopterja v iranski pokrajini Vzhodni Azerbajdžan. Umrlo je vseh devet potnikov na krovu helikopterja, ki je bil po koncu obiska meje z Azerbajdžanom na poti proti Tabrizu v Iranu.

Dolžnosti predsednika je v skladu z ustavo začasno prevzel podpredsednik Mohamed Mohber, ki mora v roku 50 dni pripraviti vse potrebno za izvedbo volitev, ki bodo potekale 28. junija. Amirja-Abdolahiana je medtem nasledil njegov namestnik Ali Bageri, ki je bil doslej tudi glavni pogajalec Irana v jedrskih pogajanjih z Zahodom.