Nemško orožje in tehnologija igrata v vojni v Jemnu večjo vlogo, kot je veljalo do zdaj. Foto: EPA
Nemško orožje in tehnologija igrata v vojni v Jemnu večjo vlogo, kot je veljalo do zdaj. Foto: EPA

Nemčija se namreč rada pohvali, da je ena izmed držav z najstrožjimi pravili pri prodaji svoje vojaške tehnologije. Kupci morajo podpisati dogovor, v katerem se zavezujejo, da kupljenega orožja ne bodo prodajali tretjim strankam ali državam.

Prav tako velja pravilo, da ne smejo izvažati orožja na vojna območja in v države, v katerih so kršene človekove pravice in svoboščine.

Preiskava #GermanArms

Spletni portal Deutsche Welle je v posebni raziskavi, imenovani #GermanArms, v sodelovanju s televizijo Bayerischer Rundfunk, revijo Stern magazine, medijsko organizacijo Lighthouse Reports in preiskovalno skupino Bellingcat proučil različne videoposnetke in satelitske posnetke, s katerih so prepoznali v Nemčiji izdelano orožje in vojaško opremo.

Med drugim so odkrili uporabo vojaških vozil in bojnih postaj Fewas, ki jih je v Nemčiji izdelalo podjetje Dynamit Nobel Defence (DND). V videoposnetku iz oktobra 2018 so prepoznali francoski tank Leclerc, z dodatnim oklepom, ki ga izdeluje DND. V pristanišču Moka v Jemnu in tudi v eritrejskem pristanišču Asab prepoznali vojaške ladjo Združenih arabskih emiratov, ki so bile izdelane v Nemčiji.

Nemška vlada se brani

 Vojna v Jemnu se je zaostrila leta 2014, ko so hutijevski uporniki zasedli večje dele države. Foto: EPA
Vojna v Jemnu se je zaostrila leta 2014, ko so hutijevski uporniki zasedli večje dele države. Foto: EPA

Nemška vlada se vseskozi brani, da nima informacij o tem, kam se dejansko prodana orožje in oprema, izdelani v Nemčiji.

Tiskovna predstavnica Angele Merkel Ulrike Demmer objavljenega poročila preiskovalne skupine ni hotela komentirati in je novinarjem le ponovila stališče vlade, da vsaka prodaja temelji na individualnem dogovoru; "seveda nosi vprašanje varovanja človekovih pravic pri tem veliko težo ... Vlada predložene dokaze o kršenju zakona jemlje z vso resnostjo in jih tudi proučuje," je poroča portal DW.

Ob tem je tiskovna predstavnica z ministrstva za gospodarstvo dodala, da niso preverili pošiljk v Savdsko Arabijo, kje je bilo prodano orožje dejansko uporabljeno.

"Nemška vlada naj prekine sodelovanje s Savdsko Arabijo"

Predstavnik Zelenih Omid Nouripour je prepričan, "da so vsi poskusi vlade, da se nemško orožje ne uporablja v Jemnu, le prazne besede. Vlada mora nemški javnosti končno priznati, da z njo ni bila iskrena, sicer bo izgubila nadzor nad tem, kaj tam sploh počne." Nouripour je bil jasen, da mora "nemška vlada dokončno končati sodelovanje s Savdsko Arabijo".

Direktor berlinskega informacijskega centra za Čezatlantsko varnost Otfried Nassauer, ki je tudi sodeloval v preiskavi, je poudaril, da so objavljeni dokazi jasen znak, da prihaja do kršitve dogovora o preprodaji orožja tretjim osebam ali državam.

Kršitve naj bi se dogajale že dolgo časa

Objava preiskave #GermanArms pa ni bila nikakršno presenečenje za Andrewa Smitha iz britanske organizacije Kampanja proti trgovanju z orožjem (Campaign Against Arms Trade). "Nemška vlada ima dolgo zgodovino oboroževanja skupin, ki kršijo človekove pravice po vsem svetu," je dejal za DW. "Te vojne ne bi moglo biti brez lovskih letal, ki prav zdaj letijo nad Jemnom".

Savdska Arabija namreč vodi koalicijo sil, ki se bojujejo proti hutijevskim upornikom v Jemnu. Vojna v tej državi se je zaostrila leta 2014, ko so hutijevski uporniki zasedli večje dele države. Kmalu zatem se je režimskim silam pridružila koalicija pod vodstvom Savdske Arabije. V napadih koalicije je umrlo najmanj 4.600 civilistov od skupno 7.000 potrjenih civilnih žrtev.