Samar Badawi v družbi Michelle Obama in Hillary Clinton. Foto: Reuters
Samar Badawi v družbi Michelle Obama in Hillary Clinton. Foto: Reuters
Ohladitev odnosov med Savdsko Arabijo in Kanado

Riad Ottawi očita vmešavanje v notranje zadeve kraljevine. Savdska Arabija bo ob tem zamrznila nove trgovske vezi s Kanado in investicije v tej državi.

BBC poroča, da je med aretiranimi tudi savdsko-ameriška aktivistka za pravice žensk Samar Badawi, ki poziva h koncu sistema moškega skrbništva za ženske, ki tako potrebujejo privolitev moškega za študij, potovanje, delo, poroko ali pridobitev uradnih dokumentov.

Savdsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da "ne bo sprejelo nobene oblike vmešavanja" v svoje notranje zadeve. Kanada je namreč prejšnji teden pozvala Savdsko Arabijo k "takojšnji izpustitvi" civilnodružbenih aktivistov, kar je ministrstvo v Riadu označilo za "napad" na kraljevino.

Savdske oblasti so še sporočile, da si poleg omenjenih pridržujejo pravico do nadaljnjih ukrepov. Kanada se na savdsko odločitev še ni odzvala.

Savdska kraljevina je konec junija letos končala več desetletij trajajočo prepoved vožnje za ženske, kar so aktivistke pozdravile, a so sporočile, da si bodo prizadevale za odpravo tudi ostalih zakonov, ki jih označujejo za diskriminatorne. Za ženske v Savdski Arabiji veljajo strožja pravila glede oblačenja, ne smejo se družiti z moškimi, s katerimi niso v sorodu, spremljati pa jo mora moški skrbnik, ki je lahko tudi sin.

Kanada vedno za zaščito človekovih pravic
S kanadskega zunanjega ministrstva so sporočili, da so "zelo zaskrbljeni nad temi informacijami medijev" in da želijo izvedeti več o zadnjih izjavah Savdske Arabije. "Kanada bo vedno zagovarjala zaščito človekovih pravic, še posebej pravic žensk in svobode izražanja po vsem svetu," je v izjavi zapisala tiskovna predstavnica ministrstva Marie-Pier Baril. Riad so pozvali k dialogu.

Mednarodna nevladna organizacija Amnesty International pa je ob tem tudi vse druge vlade pozvala, naj se pridružijo Kanadi pri zavzemanju za "brezpogojno in takojšnjo izpustitev vseh političnih zapornikov" v Savdski Arabiji. "Preostali svet si ne more zakrivati oči pred hudim bojem proti zagovornikom človekovih pravic v Savdski Arabiji," so poudarili.

Za ženske v Savdski Arabiji veljajo strožja pravila glede oblačenja, ne smejo se družiti z moškimi, s katerimi niso v sorodu, spremljati pa jo mora moški skrbnik, ki je lahko tudi sin.

Ohladitev odnosov med Savdsko Arabijo in Kanado