Ženske za volan v monarhiji desetletja niso smele sesti zaradi stroge interpretacije islama. Foto: Reuters
Ženske za volan v monarhiji desetletja niso smele sesti zaradi stroge interpretacije islama. Foto: Reuters
Savdska Arabija
Odprava prepovedi vožnje za ženske naj bi koristila savdskemu gospodarstvu. Foto: Reuters
Savdska Arabija ženskam dovolila voziti

Prva vozniška dovoljenja so v kraljevini ženskam začeli izdajati v začetku meseca. Nekatere so lahko do njih prišle tako, da so vozniško dovoljenje, ki so ga pridobile v tujini, po praktičnem preizkusu zamenjale za domače.

Številne Savdijke so na družbenih omrežjih napovedale, da bodo danes z avtomobilom odpeljale mamo na kavo ali sladoled. Nekaj, kar je v večini sveta povsem vsakdanje, je v Savdski Arabiji vznemirljiva novost.

Za volan bi lahko že danes sedlo več tisoč žensk, ukrep pa bi lahko po pričakovanjih mnogih pomenil začetek nove dobe družbene mobilnosti. Po ocenah svetovalne družbe PricewaterhouseCoopers bi lahko do leta 2020 vozniško dovoljenje pridobilo in aktivno začelo voziti okoli tri milijone žensk v Savdski Arabiji.

V ta namen so v večjih mestih, kot sta Džeda in Riad, odprli nekaj vozniških šol za ženske, kjer se je moč naučiti voziti avtomobil, a tudi motor, kar je bilo v državi še pred letom dni nepredstavljivo.

Različni "razlogi" za prepoved
Ženske za volan v monarhiji desetletja niso smele sesti zaradi stroge interpretacije islama konservativnih klerikov, po kateri ženske niso bile dovolj inteligentne za vožnjo, prav tako naj bi vožnja lahko vodila v promiskuiteto, obstajale so tudi razlage, da vožnja ženskam zdravstveno škodi.

Odprava prepovedi je del t. i. reformnega procesa savdskega prestolonaslednika, princa Mohameda bin Salmana. Odločitvi za odpravo prepovedi so po mnenju poznavalcev v veliki meri botrovale skrbi glede gospodarstva v Savdski Arabiji zaradi padanja cen nafte. Ukrep bo namreč po pričakovanjih povečal zaposlovanje žensk in do leta 2030 po ocenah portala Bloomberg v gospodarstvo prispeval 90 milijard dolarjev.

Za številne ženske bo vozniško dovoljenje pomenilo osvoboditev od zasebnih voznikov ali moških sorodnikov, pomeni pa tudi velike prihranke v družinskih proračunih, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Omejitve ostajajo
Ženske po novem lahko vozijo, a v Savdski Arabiji so še vedno obravnavane kot mladoletniki. V sistemu moškega skrbništva potrebujejo privolitev moškega skrbnika za študij, potovanje, delo, poroko ali pridobitev uradnih dokumentov. Ločena ženska ali vdova postane podvržena skrbništvu svojega najstniškega sina.

Za ženske veljajo tudi strožja pravila glede oblačenja, v družbi pa velja spolna segregacija, ki povzroča nemalo težav v vsakdanjem življenju.

Aretacije aktivistk kot uvod v odpravo prepovedi
Zgodovinski dan za ženske v Savdski Arabiji pa so prehitele številne aretacije aktivistov za ženske pravice v preteklih tednih. Oblasti so tako prijele najmanj 19 žensk, od katerih jih je bilo nekaj izpuščenih na prostost proti varščini. Ostale ostajajo v zaporu.

Oblasti so jih obtožile spodkopavanja varnosti v kraljevini in pomoči sovražnikom države, časopisi pa so na naslovnicah objavili fotografije nekaterih aktivistk, čez katerih obraze so v rdečem natisnili napis "izdajalke".

Nekateri poznavalci so aretacije komentirali kot prestolonaslednikov preračunljiv korak, s katerimi je pomiril konservativne klerike, ki jih skrbi njegova modernizacija, hkrati pa dal aktivistkam jasno vedeti, da je le on tisti, ki odloča o spremembah.

Savdska Arabija ženskam dovolila voziti