"Zelo smo zaskrbljeni zaradi napadov - glede tega, kako so bili izpeljani," je sporočilo rusko zunanje ministrstvo v Moskvi.

Sirija je dopoldne sporočila, da je njihova zračna obramba prestregla več izraelskih raket, ki so letele na območje v okolici Damaska. Nekaj jih je vendarle doseglo cilj - ranjeni so bili trije sirski vojaki, uničeno pa je bilo tudi skladišče orožja.

Izraelske rakete so letele na območju v okolici Damaska. Foto: Reuters
Izraelske rakete so letele na območju v okolici Damaska. Foto: Reuters

Izraelska vojska je na drugi strani sporočila, da je šlo le za obrambo njihovih vojaških letal, ker jih je sirska zračna obramba napadla.

"Provokativna dejanja izraelskega letalstva so ogrozila dve potniški letali, ko je šest izraelskih lovcev F16 iz ozemlja Libanona izvedlo napade na Sirijo," je povedal tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov. Letali, ki nista bili ruski, sta se ravno pripravljali na pristanek v Bejrutu in Damasku. Eno izmed teh letal so nato preusmerili v rusko vojaško oporišče v Siriji, "da bi preprečili tragedijo", je še dodal Konašenkov.

Izrael izvedel več napadov na "iranske cilje"

Izrael je doslej izvedel že nekaj bombnih napadov Siriji, ki naj bi bili, kot trdijo v Tel Avivu, uperjeni proti iranski vojski, ki podpira Bašarja Al Asada. Prav tako naj bi napadali pošiljke orožja libanonski šiitski milici Hezbolah, ki jo prav tako podpira Iran. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je že večkrat zagrozil, da Iranu ne bo dopustil, da bi se vzpostavil kot vojaška sila v Siriji.