Ruske oblasti so po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice bombardirale več vasi v pokrajini Dera. Foto: Reuters
Ruske oblasti so po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice bombardirale več vasi v pokrajini Dera. Foto: Reuters
Bašar Al Asad
"Izbrali smo dve poti. Prva in najpomembnejša je sprava. Druga je napad na teroriste, če se predajo in zavrnejo sklenitev miru," je ofenzivo na ozemlje v rokah upornikov zagovarjal Asad. Foto: Reuters
Raka
V Raki zaradi nedavnih napadov IS-a uvajajo policijsko uro. Foto: Reuters

Gre za prvi tovrstni napad Rusije na območju blizu sirske meje z Jordanijo in Golansko planoto - sirsko ozemlje pod izraelsko okupacijo - odkar je Moskva tam pred skoraj letom dni pristala na prekinitev ognja, za katerega so se dogovorile Rusija, ZDA in Jordanija.

Ruske bombe so v 25 napadih padle na naselja v provinci Dera, o morebitnih žrtvah za zdaj ni poročil, je sporočila nevladna organizacija Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu.

Sirske sile z zavezniki so v torek okrepile zračne napade in obstreljevanje ene zadnjih regij v državi, ki je v rokah upornikov. Od takrat je po podatkih Observatorija na območju umrlo najmanj 19 civilistov.

Sirski predsednik Bašar Al Asad je v intervjuju za rusko televizijo NTV sporočil, da bodo na vsak način prevzeli nadzor nad celotnim ozemljem Sirije. "Izbrali smo dve poti. Prva in najpomembnejša je sprava. Druga je napad na teroriste, če se predajo in zavrnejo sklenitev miru," je dejal Asad.

ZDA ne bodo podprle upornikov
Borcem Svobodne sirske armade (FSA), eni izmed uporniških skupin, je Washington medtem sporočil, da "naj ne snujejo svojih odločitev na predpostavki ali pričakovanju ameriške vojaške intervencije". ZDA so sicer Asada in ruske zaveznike pred tem pozvale, naj spoštujejo premirje, sklenjeno pred enim letom in v nasprotnem primeru zagrozilo s sankcijami.

Izraelska vojska odgnala brezpilotnik
Izraelska vojska je medtem sporočila, da so proti sirskemu brezpilotniku izstrelili protiraketno obrambo patriot, pri čemer se je brezpilotnik obrnil in nepoškodovan nadaljeval pot. Vodja regionalnih sil, ki podpirajo Asada, je sporočil, da je brezpilotnik namenjen vojaškim operacijam na jugu Sirije. Po podatkih zahodnih obveščevalnih sil naj bi v mestu Kunejtra blizu izraelske meje delovale tudi milice s podporo Irana. Izrael sporoča, da bo nadaljeval z napadi na iranske cilje v Siriji - s ciljem pregnati vpliv Teherana iz Sirije.

Zaradi stopnjevanja nasilja policijska ura v Raki
Varnostne sile so medtem v mestu Raka na severu Sirije uvedle dvodnevno policijsko uro. Kot razlog so navedle nestabilne razmere v kraju in možnost napadov pripadnikov skrajne skupine, samooklicane Islamske države (IS). Varnostne oblasti v Raki so sporočile, da so prejele "informacije, da so teroristične skupine, ki delajo za IS, prodrle v mesto, da bi tu izvedle napade na stabilnost in varnost". Policijska ura, ko naj bi vladale izredne razmere, je stopila v veljavo ob 5. uri po lokalnem času in naj bi trajala do 5. ure zjutraj v torek.

Borci IS-ja so Rako, ki je tri leta veljala za njihovo glavno oporišče, izgubili oktobra lani po štirimesečni ofenzivi Sirskih demokratičnih sil (SDF) ob podpori mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA. Zatem so izgubili nadzor tudi drugje na severu in vzhodu Sirije in tako zdaj po navedbah AFP-ja nadzorujejo le osamljene točke.

V zadnjih tednih so v okolici Rake zaznali več nasilnih incidentov. V petek je IS prevzel odgovornost za njen domnevno prvi napad v provinci Raka po padcu režima, ko naj bi ob cesti na severovzhodu mesta razneslo bombo.

Kurdski borci proti prihodu Asadove oblasti
V mestu naj bi prihajalo do napetosti tudi zaradi pozivov k vrnitvi sil sirskega predsednika Asada v Rako. Po navedbah AFP-ja naj bi bil to tudi eden od razlogov za uvedbo policijske ure. Mesto je trenutno pod nadzorom Sirskih demokratičnih sil, ki jih v večji meri sestavljajo kurdski borci.