Savdijkam je dovolj represije. Foto: Reuters
Savdijkam je dovolj represije. Foto: Reuters

Ob tem nekatere pod oznako "nikab pod mojimi nogami" razlagajo, kako so v konservativni kraljevini prisiljene zakrivati svoj obraz.

Spletna kampanja je zadnja v vrsti protestov Savdijk proti strogim pravilom oblačenja v državi. In čeprav noben zakon ženskam ne diktira, kaj lahko oblečejo, pa policija in sodišča že dolgo uveljavljajo pravila oblačenja v skladu s šeriatskim pravom, ki v savdski kraljevini dejansko velja.

A v zadnjih dneh so se posamezne Savdijke obrnile na Twitter, na katerem delijo z javnostjo svoje zgodbe, kako so prisiljene nositi "dušeči" nikab (tančica, ki zakriva vse razen oči).

Spet druge so preprosto objavile fotografije, kako teptajo po nikabu. "Moje življenje si naredil za nevzdržnega. Sovražim te," je pripisala ena.

Vse se s protestom ne strinjajo

A s protestom se ne strinjajo ravno vse Savdijke - nekatere so kampanjo "nikab pod mojimi nogami" tako označile za "nespoštljivo" do tistih, ki obrazne tančice nosijo prostovoljno.

Nikab sicer ni edino versko pogojeno oblačilo, proti kateremu so Savdijke v zadnjem času protestirale. Prejšnji mesec je tako v znak protesta več žensk nosilo svoje abaje (preproste dolge obleke, ki zakrivajo celotno telo) obrnjene narobe.

Savdski prestolonaslednik Mohammed bin Salman je marca dejal, da bi se morale ženske same odločiti, ali bodo nosile abaje in nikabe ali ne ter da se lahko oblačijo malce bolj sproščeno, a Savdijke pravijo, da je šlo le za prazne besede in da se v praksi ni spremenilo prav nič.