Sejo danskega parlamenta, na kateri so sprejeli zakon, si je ogledalo tudi nekaj žensk v nikabih. Foto: Reuters
Sejo danskega parlamenta, na kateri so sprejeli zakon, si je ogledalo tudi nekaj žensk v nikabih. Foto: Reuters

V parlamentu je zakon podprlo 75 poslancev, 30 pa jih je glasovalo proti. Zakon, ki ga je pripravila desnosredinska vlada, so podprli tudi socialni demokrati in skrajno desna Danska ljudska stranka.

Čeprav je zakon uperjen predvsem proti nošenju muslimanskih oblačil, kot sta burka in nikab, pa velja tudi za druga pokrivala, od kap, šalov, mask do čelad in celo umetne brade, ki bi preveč zakrivala obraz.

Zakon še naprej dovoljuje nositi šale v mrazu ali pustne maske v času karnevala.

Zakon bo začel veljati s 1. avgustom, predvidena globa pa je 1.000 danskih kron (135 evrov). Za četrto kršitev pa se kazen lahko že podeseteri na 10.000 kron (1.350 evrov).

Kot je pojasnil pravosodni minister Soren Pape Poulsen, na ulici sicer od nikogar ne bodo zahtevali, da sname burko, ampak ga bodo po plačilu globe poslali domov.

"Ne vem, koliko ljudi nosi burko tu na Danskem. A tisti, ki jo, morajo računati na to, da bodo kaznovani z globo," je dejal Poulsen.

Danska se je pri različnih oblikah prepovedi burk in nikabov v Evropski uniji pridružila Franciji, Belgiji, Nizozemski, Bolgariji, Avstriji in nemški deželi Bavarska.