Prepoved nošenja burk ali nikabov naj bi prispevala k ohranjanju avstrijskih vrednot in spodbujala vključevanje v družbo. Tako vsaj trdi avstrijska vlada. Foto: EPA
Prepoved nošenja burk ali nikabov naj bi prispevala k ohranjanju avstrijskih vrednot in spodbujala vključevanje v družbo. Tako vsaj trdi avstrijska vlada. Foto: EPA
Sebastian Kurz
31-letni zunanji minister Sebastian Kurz bo morda postal novi avstrijski kancler. Foto: Reuters

Ženskam je odslej v sosednji državi prepovedano zakrivati obraz v javnosti. To pomeni, da ne smejo nositi burke, ki v celoti prekriva obraz, in nikaba, pri katerem so odkrite zgolj oči. Tiste, ki na zahtevo policije ne bodo želele razkriti obraza, bodo kaznovane z denarno kaznijo 150 evrov.

Čeprav je tovrstna oblačila redko videti v javnosti, avstrijska vlada trdi, da prepoved prispeva k ohranjanju avstrijskih vrednot in spodbuja vključevanje v družbo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Novo pravilo je del t. i. paketa integracijskih politik, ki jih uvaja avstrijski minister za zunanje zadeve in integracijo Sebastian Kurz, ki vodi tudi konservativno ljudsko stranko (ÖVP).

ÖVP-ju dobro kaže pred volitvami
ÖVP pred parlamentarnimi volitvami 15. oktobra vodi v javnomnenjskih anketah, 31-letni zunanji minister pa bi lahko ob zmagi stranke postal avstrijski kancler. Svojo kampanjo gradi na omejevanju priseljevanja in "naraščajoče islamizacije".

Kot prva je leta 2011 zakrivanje obraza v javnosti prepovedala Francija, sledili pa sta še Belgija in Bolgarija. Nizozemska je prepovedala nošenje tovrstnih oblačil v javnih zgradbah, Nemčija pa za javne uslužbence in pripadnike vojske na dolžnosti, še poroča DPA.

Julija je Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu odločilo, da so takšne prepovedi zakonite.