Leta 2015 se je pod drobnogledom znašel primer savdskega blogerja Raifa Badavija. Foto: AP
Leta 2015 se je pod drobnogledom znašel primer savdskega blogerja Raifa Badavija. Foto: AP

Kot še dodajajo, gre za nadaljevanje reform človekovih pravic, ki jih uvajata kralj Salman in njegov sin, prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

Savdsko Arabijo mednarodna skupnost in človekoljubne organizacije ostro kritizirajo zaradi zapiranja oporečnikov in umora novinarja Džamala Hašokdžija na savdskem konzulatu v Carigradu leta 2018. Po navedbah aktivistov ima ta kraljevina eno najhujših bilanc človekovih pravic na svetu, pri čemer svobode govora praktično ne dopuščajo, tiste, ki pa si drznejo kritizirati vlado, arbitrarno zapirajo.

Nazadnje, ko se je bičanje v Savdski Arabiji znašlo pod drobnogledom javnosti, je bilo leta 2015, ko so blogerja Raifa Badavija javno kaznovali na tak način, potem ko so ga obsodili kibernetskega kriminala in razžalitve islama.

Badavi bi moral prejeti kar tisoč udarcev z bičem, vse skupaj pa naj bi trajalo več tednov, a so mu kazen nazadnje skrajšali zaradi ogorčenja svetovne javnosti in poročil, da je skoraj umrl.

Zgolj lepotni popravki?

Vsekakor je Badavijev primer škodoval ugledu Savdske Arabije in Mohamed bin Salman si zadnje čase prizadeva ta ugled izboljšati ‒ pa čeprav gre običajno le za lepotne popravke in metanje peska v oči javnosti. Tako se še kar nadaljujejo aretacije za kakršen koli tip oporečništva, vključno z aktivistkami za ženske pravice, navaja BBC.

In ravno v petek je v zaporu umrl Abdulah al Hamid, najuglednejši savdski borec za človekove pravice. Uradni razlog je bila kap, a njegovi kolegi pravijo, da je bila smrt posledica odrekanja zdravniške oskrbe.