Raif Badavi je le eden izmed množice savdskih političnih zapornikov. Foto: Reuters
Raif Badavi je le eden izmed množice savdskih političnih zapornikov. Foto: Reuters

V svojem prvem uradnem odzivu na primer je savdsko zunanje ministrstvo dejalo, da zavrača vsakršno vpletanje v notranje zadeve države.
Badavi je prvih 50 udarcev prejel januarja, takoj za tem pa so se vsule nekatere najostrejše kritike na savdske kršitve človekovih pravic do zdaj. Primer 31-letnega Badavija je sprožil tudi mednarodne proteste, nanj pa opozarjajo številne svetovne vlade in mednarodne organizacije.

Zunanje ministrstvo je sporočilo, da ne more sprejemati kakršnega koli vtikanja v suverenost države ali v nepristranskost in neodvisnost njenega pravosodnega sistema. Uradni Riad tudi ostro zavrača kakršen koli napad "pod pretvezo človekovih pravic".

Riad ne trpi odpadništva
Badavi naj bi svojih tisoč udarcev prejel v 20 tednih - prvih 50 so mu jih naložili januarja pred mošejo v Džedi, a so nadaljnje odmerke zaradi šibkega zdravja zapornika preložili.

Badavi je leta 2008 ustanovil Liberalno savdsko mrežo, zdaj že zaprti spletni forum, katerega cilj je bil spodbujanje razprave o verskih in političnih zadevah v državi. Leta 2012 so ga oblasti aretirale in obtožile "razžalitve islama prek elektronskih kanalov" in "prečkanja meje ubogljivosti" in ga leto dni pozneje oprostili verskega odpadništva, za katerega je sicer zagrožena smrtna kazen.

Savdska Arabija uveljavlja strogo različico islamskega zakonika in ne trpi političnega odpadništva ali kakršnih koli spletnih kritik svojega sistema.