Savdska Arabija vlaga ogromna sredstva v vojaške namene. Foto: Reuters
Savdska Arabija vlaga ogromna sredstva v vojaške namene. Foto: Reuters

Dogovor vključuje gradnjo bojnih ladij, fregat, korvet in drugih plovil, ki jih bo izdelovalo podjetje v lasti francoskega podjetja in savdskega državnega orožarskega podjetja SAMI, pri čemer imajo Savdijci večinski delež.

Sorodna novica Poročilo: Britanska prodaja orožja Savdijcem je nezakonita

V SAMI-ju poudarjajo, da bodo oblikovanje, izdelava in vzdrževanje plovil pomembno prispevali h krepitvi zmožnosti in pripravljenosti savdske mornarice.

Savdska Arabija je leta 2017 ustanovila SAMI z namenom razvoja proizvodnih zmožnosti, katerega cilj je doma proizvesti polovico vojaške opreme za državo do leta 2030. Gre za del prizadevanj dejanskega vladarja Savdske Arabije prestolonaslednika Mohameda bin Salmana za diverzifikacijo gospodarstva, ki temelji na proizvodnji nafte.

Savdska Arabija je sicer ena od petih držav na svetu, ki vlagajo največ sredstev v vojaške namene. Od marca leta 2015 je vpletena v vojno v Jemnu, kjer vodi koalicijo, ki izvaja zračne napade na hutijevske upornike, pri čemer so številne žrtve civilisti.

Orožarski sporazumi s Savdsko Arabijo so pod vse večjim drobnogledom javnosti tudi zaradi oktobrskega umora savdskega novinarja Džamala Hašokdžija na savdskem konzulatu v Carigradu.

Nemčija je tako ustavila prodajo orožja Savdski Arabiji, kot razlog pa je navedla nejasnosti glede umora.

Glavni zaveznik in podpornik Riada je Washington, decembra pa je ameriški senat sprejel simbolično gesto. Izglasoval je namreč konec vojaške podpore ZDA savdskemu vojaškemu posredovanju v Jemnu, savdskega prestolonaslednika pa je okrivil umora Hašokdžija. Riad vpletenost bin Salmana v umor zanika.

Sorodna novica "Načelni pragmatizem" EU-ja v senci milijardnih orožarskih poslov s Savdsko Arabijo