Za ženske v Savdski Arabiji obstaja poseben sistem, zaradi katerega so povsem odvisne od moških. Foto: Reuters
Za ženske v Savdski Arabiji obstaja poseben sistem, zaradi katerega so povsem odvisne od moških. Foto: Reuters

Do zdaj so namreč moški v savdski kraljevini lahko končali zakon, ne da bi to sporočili svojim ženam, poroča BBC. Šlo je za t. i. tajne ločitve, kar naj bi se zdaj končalo. Sodišča bodo ženskam svoje odločitve o njihovi ločitvi sporočala s SMS-ji.

Nova direktiva bo zagotavljala, da bodo ženske poznale lastni zakonski status in bodo lahko zaščitile svoje pravice, recimo pravico do preživnine.

Kot je dejala savdska odvetnica Samia Al Hindi, so se številne ženske pritožile na sodišča zaradi ločitve brez njihovega vedenja.

Nov ukrep naj bi bil del ekonomskih in socialnih reform, ki se odvijajo v kraljevini. Med drugim lahko ženske zdaj hodijo na stadione gledat nogometne tekme in opravljajo poklice, ki jih tradicionalno opravljajo moški. Lani je bila odpravljena tudi večdesetletna prepoved vožnje avtomobilov za ženske.

Še vedno pa je savdska družba globoko spolno segregirana. Za ženske namreč velja skrbniški sistem, po katerem država ženske tako rekoč obravnava kot mladoletne osebe.

Ženske v tej državi tako brez dovoljenja moškega skrbnika, praviloma moža, očeta, brata ali sina med drugim ne morejo zaprositi za potni list, potovati v tujino, se poročiti, odpreti bančnega računa, ustanoviti določenih podjetij, opraviti nenujnih operacij, biti izpuščene iz zapora.