Savdska Arabija je vodila skupino držav, ki so leta 2017 uvedle bojkot Katarja. Foto: Reuters
Savdska Arabija je vodila skupino držav, ki so leta 2017 uvedle bojkot Katarja. Foto: Reuters

V Al Uli v Savdski Arabiji se začenja letni vrh Sveta za zalivsko sodelovanje (GCC), ki se ga bo prvič po treh letih udeležil tudi katarski emir Šejk Tamin bin Hamad Al Tani.

Članice GCC-ja so Savdska Arabija, Združeni arabski emirati (ZAE), Bahrajn, Kuvajt, Oman in Katar. Savdska Arabija, ZAE, Bahrajn in Egipt so junija leta 2017 obtožile Katar, da podpira terorizem in pretesno sodeluje z Iranom. Nezadovoljne so tudi s poročanjem katarske televizijske mreže Al Džazira

Omenjene države so zaprle svoje meje s Katarjem in zračni prostor za katarska letala ter izgnale državljane Katarja, proti državi pa uvedle bojkot in kopensko, pomorsko in zračno blokado.

Med omenjeno četverico in Katarjem je posredoval Kuvajt.

Kushner se bo udeležil letnega vrha GCC-ja in bo prisostvoval podpisu dogovora glede Katarja, ki se je zaradi blokade še bolj približal Iranu. Katar je za uporabo iranskega zračnega prostora Teheranu letno plačeval 100 milijonov dolarjev.

Novico o pomiritvi je naznanil zunanji minister Kuvajta Ahmed Naser Al Sabah, ki je na državni televiziji naznanil, da dogovor temelji na predlogu kuvajtskega emirja Šejka Navafa Al Ahmeda Al Sabaha.