Zunanja ministra Savdske Arabije in ZDA sta enotnega mnenja, da Iran podpira teroriste in da ga je treba zaustaviti. Foto: Reuters
Zunanja ministra Savdske Arabije in ZDA sta enotnega mnenja, da Iran podpira teroriste in da ga je treba zaustaviti. Foto: Reuters
Emmanuel Macron, Theresa May, Angela Merkel
Voditelji Francije, Velike Britanije in Nemčije so izrazili podporo iranskemu jedrskemu sporazumu, a spregovorili tudi o vprašanjih, ki vanj niso zajeta, npr. balističnih raketah. Foto: Reuters
Mike Pompeo
Pompeo je takoj po nastopu položaja že zelo dejaven, najprej se je udeležil zasedanja zunanjih ministrov Nata, zdaj pa je že na bližnjevzhodni turneji. Foto: Reuters

"Odločeni smo zagotoviti, da Iran ne bo nikoli posedoval jedrskega orožja. Iranski dogovor v trenutni obliki tega ne zagotavlja," je v Riadu dejal Pompeo in dodal, da bodo še naprej sodelovali z evropskimi zavezniki za popravo tega sporazuma, v nasprotnem primeru pa od njega odstopili.

Iran je označil za največjega sponzorja terorizma na svetu. "Iran destabilizira vso regijo. Podpira milice in teroristične skupine. Prodaja orožje Hutijem v Jemnu. Prav tako podpira morilski Asadov režim v Siriji," je Pompeo dejal na skupni tiskovni konferenci s savdskim zunanjim ministrom Adelom Al Džubeirom.

May, Merkel in Macron sporazum podpirajo
Britanska premierka Theresa May je medtem o jedrskem sporazumu ločeno po telefonu govorila z nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.

Iranski jedrski sporazum je po mnenju vseh treh voditeljev najboljši način za nevtraliziranje grožnje jedrske oborožitve Irana, so sporočili z Downing Streeta.

Strinjali so se, da njihova prioriteta ostaja preprečiti Iranu, da bi razvil jedrsko orožje. Zavezali so se tudi, da bodo še naprej tesno sodelovali drug z drugim in z ZDA, kako se lotiti vrste izzivov, ki jih predstavlja Iran.

Mayeva, Merklova in Macron so tudi obljubili, da se bodo lotili vprašanj, ki niso zajeta v jedrski sporazum; kot so balistične rakete, kaj narediti po izteku dogovora in vloga Irana v regionalnih konfliktih, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

EU se pripravlja na carine
Voditelji treh največjih gospodarstev v Evropski uniji so govorili tudi o vprašanju ameriških carin na jeklo in aluminij. Strinjali so se, da se je treba pripraviti na ameriške ukrepe. "EU mora biti pripravljena na odziv, če bo potrebno, učinkovito in hitro," so po telefonskih pogovorih sporočili iz urada francoskega predsednika.

ZDA bodo v torek predvidoma uvedle carine na uvoz jekla in aluminija iz EU-ja. Glavni trgovinski parterji, med njimi EU, so pozivali Belo hišo, naj jih izvzame iz tega ukrepa. Trump se je minuli teden srečal z Macronom in Merklovo, vendar ni z ničemer nakazal, da bo za unijo podaljšal izjemo.

Pompeo proti blokadi Katarja
Pompeo se je obregnil tudi ob blokado Katarja, ki jo izvajajo Savdska Arabija, Združeni arabski emirati, Bahrajn in Egipt, in pozval k rešitvi položaja. "Enotnost Zaliva je nujna, in to moramo doseči," je dejal. Katar vse očitke o podpori terorizma zavrača.

Tovrstne očitke sicer zanika tudi Iran in trdi, da v skladu z jedrskim sporazumom ne proizvaja tega orožja. Dolgoletno rivalstvo Savdske Arabije in Irana je očitno tudi pri vojnah v Jemnu in Siriji, kjer državi stojita na nasprotnih bregovih. Riad obtožuje Iran, da dobavlja orožje hutijskim upornikom v sosednjem Jemnu, kjer Savdska Arabija vojaško posreduje proti njim.

"Proti Iranu bi morali uvesti nove sankcije zaradi kršitev mednarodnih zakonov v povezavi z balističnimi raketami," je na konferenci pozval Al Džubeir. Jemenski uporniki so proti Savdski Arabiji izstrelili več kot sto raket, zadnji tak napad pa je v soboto ubil človeka na jugu Savdske Arabije.

Pompeo na poti v Izrael
Novi ameriški zunanji minister bo v okviru turneje po Bližnjem vzhodu danes odpotoval v Izrael, nato pa bo obiskal še Jordanijo. Tudi v Izraelu bo osrednja tema pogovorov po pričakovanjih iranski jedrski sporazum.

"Z njim bom govoril o razmerah v regiji, naraščajoči agresiji Irana in seveda o jedrskem sporazumu z Iranom, o katerem bo kmalu sprejeta odločitev," je pred prihodom ameriškega zunanjega ministra povedal izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je tudi Pompea označil za pravega prijatelja Izraela.

Netanjahu se strinja, da je treba iranski sporazum bodisi povsem popraviti bodisi povsem odpraviti, saj Iranu samo kratkoročno preprečuje pridobitev jedrskega orožja in se ne ukvarja z iranskim balističnim raketnim programom.

Ameriški predsednik Donald Trump in izraelski premier sta med najostrejšimi kritiki jedrskega sporazuma med Iranom in šestimi velesilami, v skladu s katerim je Teheran omejil svoj jedrski program v zameno za odpravo sankcij in normalizacijo gospodarskih odnosov z mednarodno skupnostjo.

Trumpova odločitev bo znana 12. maja
Trump je podpisnicam sporazuma - Veliki Britaniji, Rusiji, Franciji, Kitajski in Nemčiji - do 12. maja postavil rok za spremembo sporazuma. Takrat naj bi se tudi odločil, ali bo znova uvedel sankcije proti Iranu, kar bi bil lahko usodni udarec za zgodovinski sporazum iz leta 2015.