Ostanki razstreljene rakete naj bi zadeli območje Taškent na Severnem Cipru, poročil o ranjenih ali žrtvah ni. Vojska je ostanke že odstranila. Foto: Reuters

Izrael je izvedel nov napad na Sirijo. Med tarčami v bližini Damaska sta bila tudi iranski raziskovalni center in vojaško letališče zahodno od Homsa, kjer so nastanjeni pripadniki šiitskega libanonskega gibanja Hezbolah in pripadniki iranske vojske. Iran je sicer ob Rusiji glavni zaveznik Sirije.

Sirska vojska je sporočila, da se je odzvala na napad, ki je bil izveden iz libanonskega zračnega prostora.

Ena od raket, ki jih je ob izraelskem napadu izstrelila sirska protiletalska obramba, pa je po besedah zunanjega ministra severnega dela Cipra Kudreta Özersaya padla na območje Severnega Cipra, 225 kilometrov od Sirije. Poročil o žrtvah ni.

Sirska državna agencija Sana je objavila domnevne posnetke zračnega napada izraelskih sil v Siriji. Foto: Reuters

Glede na prve ugotovitve je raketa ruske izdelave, po prvih podatkih pa je eksplodirala že v zraku, pri čemer so ostanki padli na severni del Cipra. Označbe na najdenih ostankih so enake tistim, ki so jih našli na raketi sistema S-200, ki je lani julija padla na Gaziantep v Turčiji ob meji s Sirijo.

Sirska državna televizija je poročala, da so bili v "agresiji sionistov" (s čimer mislijo na Izrael) ubiti štirje civilisti, med njimi tudi dojenček, 21 ljudi pa ranjenih.

Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice pa je bilo v napadu ubitih najmanj 15 ljudi, od tega šest civilistov in devet provladnih borcev, med njimi osem tujih državljanov.

Izrael: Iran in Hezbolah kot novo bojišče proti Izraelu

Izraelska vojaška letala so že večkrat napadla vojaške cilje v Siriji, zadnji tak napad je bil na jugu države 12. junija.

Izrael je od začetka državljanske vojne v Siriji, ki se je sprevrgla v mednarodno bojišče, večkrat napadel vojaške sile, zveste sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu kot tudi iranski vojski in pripadnikom Hezbolaha, ki se bojujejo na strani Al Asada. Izrael trdi, da poskušajo omenjene sile Sirijo spremeniti v novo bojišče proti njihovi državi.

Tarča napada naj bi bili predvsem iranski položaji v Siriji. Foto: Reuters