V vzhodnem delu Alepa še vedno živi okoli 250.000 ljudi. Foto: Reuters
V vzhodnem delu Alepa še vedno živi okoli 250.000 ljudi. Foto: Reuters
Sergej Lavrov, John Kerry
ZDA in Rusija glede Sirije ostajajo trdno vsaka na svoji strani. Foto: Reuters
Staffan de Mistura
Posebni odposlanec ZN-a za Sirijo Staffan de Mistura je zasedanje skupine za stike opredelil kot dolgo, mučno in polno razočaranj. Foto: Reuters
Vojna v Siriji se kar ne konča

Po neuradnih podatkih je bilo ob napadih v vzhodnem delu mesta ubitih najmanj 27 ljudi, poroča BBC.

"Poveljstvo vojaških operacij je napovedalo začetek operacije v vzhodnem delu mesta in pozvalo prebivalce, naj se ne zadržujejo v bližini položajev, ki so pod nadzorom terorističnih skupin," je sporočilo sirske vojske povzela sirska tiskovna agencija Sana. Rusija vpletenosti v napad še ni komentirala, poroča BBC.

Za francosko tiskovno agencijo AFP je neimenovan vir iz sirske vojske dejal, da bo po zračni ofenzivi sledila kopenska, da pa lahko zračni napadi trajajo več ur, celo dni.

Vzhodni del Alepa, ki je v rokah upornikov od leta 2012, od septembra letos oblegajo vladne sile. V tem delu mesta živi okoli 250.000 prebivalcev, ki so bili po poročanju Sirskega observatorija za človekove pravice v zadnjih 24 urah tarča več deset letalskih napadov. Med cilji zračnih napadov naj bi bile tudi bolnišnice in zaklonišča, ubitih pa naj bi billo najmanj deset civilistov, tudi otrok.

Sirska vojska je sicer sporočila, da bodo odhod iz mesta za civiliste in tudi za nasprotne skupine omogočili z varnimi tamponskimi območji.

Brez načrta za propadlo premirje
Sirska vojska je ofenzivo napovedala po zadnjem srečanju Mednarodne skupine za podporo Siriji (ISSG), v kateri je 23 držav, v New Yorku, ki se je po več urah končalo brez načrta za obnovo propadlega ameriško-ruskega premirja.

Ameriški zunanji minister John Kerry je novinarjem povedal, da njegov ruski kolega Sergej Lavrov, s katerim sta se pred več kot tednom dni dogovorila o premirju, ni mogel obljubiti, da sirska vojska ne bo več bombardirala svojih mest.

V zračnih napadih v Siriji sicer sodelujejo številne države, med njimi tudi ZDA, Francija, Velika Britanija in Turčija. Zadnja poleg džihadistov napada tudi položaje sirskih Kurdov na severu države.

Lavrov: Nekateri bi radi bi, da miruje le sirska vojska
Lavrov je po poročanju ruskega portala RT opozoril na "poskuse nekaterih naših partnerjev, da bi izpadlo tako, da enostranske ukrepe sprejema le sirska vlada". Rusija zahteva, da ukrepa tudi opozicija, sicer da bo razmere izkoristila tudi Fronta Fatah al Šam, prej znana kot Fronta al Nusra. Rusija po njegovih besedah poziva vse vpletene strani v spopadih, naj spoštujejo premirje, ki je bilo doseženo s pomočjo ZDA in Rusije.

Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je povedal, da so člani skupine podprli predvsem ameriški predlog o začasni ustavitvi poletov nad določenimi območji Sirije. Iranski predsednik Hasan Rohani je to idejo sicer zavrnil kot nelogično, ker bi to le pomagalo teroristom, ki nimajo zračnih sil.

Posebni odposlanec ZN-a za Sirijo Staffan de Mistura je zasedanje kontaktne skupine opredelil kot dolgo, mučno in polno razočaranj.

Teden dni trajajoče premirje
Zadnje premirje v Siriji je trajalo teden dni, preden je v ponedeljek propadlo. Med premirjem so ameriške in koalicije zračne sile napadle položaje sirske vojske na vzhodu države in ubile okoli 60 vojakov. ZDA so pozneje izrazile obžalovanje in sporočile, da so pravzaprav želele napasti položaje t. i. Islamske države, na katero se premirje ni nanašalo.

Vojna v Siriji se kar ne konča