Džamal Hašokdži je med drugim pisal komentarje za ameriški časopis Washington Post. Foto: Reuters
Džamal Hašokdži je med drugim pisal komentarje za ameriški časopis Washington Post. Foto: Reuters

Tri obtožene so obenem obsodili na zaporne kazni med sedmimi in desetimi leti, sodni postopek pa je s tem končan, je poročala savdska tiskovna agencija SPA. Državno tožilstvo je sporočilo, da so kazni spremenili na 20 let zapora, ker so sinovi žrtve maja letos sporočili, da morilcem odpuščajo. S tem so savdski vladi omogočili odpravo smrtne kazni.

Agnes Callamard je obsodila dejstvo, da so visoki uradniki, ki so organizirali umor, že od začetka oprani krivde in da je prestolonaslednik Mohamed bin Salman
Agnes Callamard je obsodila dejstvo, da so visoki uradniki, ki so organizirali umor, že od začetka oprani krivde in da je prestolonaslednik Mohamed bin Salman "v svoji državi še naprej dobro zaščiten pred kakršno koli preiskavo". Foto: EPA

Hašokdžija so 2. oktobra 2018 brutalno umorili v savdskem konzulatu v Carigradu. Ubila ga je skupina specialcev, ki je v Turčijo prišla iz Riada. Truplo so razkosali, njegovih posmrtnih ostankov pa do zdaj še niso našli. Hašokdži je konzulat obiskal zaradi urejanja dokumentov ob načrtovani poroki z zaročenko iz Turčije Hatice Cengiz.

Cengizova se je na odločitev sodišča odzvala prek Twitterja in jo označila za farso ter popolno norčevanje iz prava. Opozorila je še, da so savdske oblasti s tem končale primer, ne da bi ugotovili, kdo je odgovoren za umor: "Kdo ga je načrtoval, kdo ga je naročil, kje je truplo? To so najpomembnejša vprašanja, ki ostajajo brez odgovora."

Bin Salman zanika, da naj bi naročil umor

Savdska Arabija je vpletenost v umor zanikala, nato pa ga je potrdila. Prestolonaslednik Mohamed bin Salman, ki je dejanski vladar v Savdski Arabiji, sicer zanika, da naj bi on osebno naročil umor. V Savdski Arabiji so decembra lani peterico moških zaradi smrti Hašokdžija obsodili na smrt, še tri obtožene pa na zaporne kazni.

Posebna poročevalka Združenih narodov za zunajsodne usmrtitve Agnes Callamard je sojenje označila za antitezo pravičnosti in parodijo na pravo, ob tem pa je dodala, da je bil Hašokdži žrtev premišljene in naklepne usmrtitve, za katero je odgovorna Savdska Arabija, piše BBC.