Hašokdži je bil v času smrti star 59 let, pisal pa je za ameriški časnik Wahington Post. Foto: EPA
Hašokdži je bil v času smrti star 59 let, pisal pa je za ameriški časnik Wahington Post. Foto: EPA

Med drugim se sodi tudi dvema nekdanjima visokima sodelavcema savdskega prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, ki ga je Hašokdži ostro kritiziral.

Turško tožilstvo obtožuje nekdanjega namestnika vodje savdske obveščevalne službe Ahmeda Al Asirija in kraljevega medijskega svetovalca Sauda Al Katanija, da sta vodila operacijo in usmerjala savdske morilce Hašokdžija.

Drugih 18 obtožencev je obtoženih zadušitve Hašokdžija, čigar trupla niso našli.
Predstavniki turških oblasti pravijo, da so storilci njegovo truplo razkosali in se ga znebili na neznani lokaciji.

Hašokdži je bila zadnjič viden, ko je vstopil v poslopje savdskega konzulata v Carigradu, kjer je hotel pridobiti potrebne dokumente za svojo poroko.

Sojenja se udeležujeta tudi njegova zaročenka Hatice Cengiz in posebna poročevalka ZN-a za zunajsodne uboje Agnes Callamard, ki je savdskega prestolonaslednika neposredno povezala z umorom. Da je umor ukazal bin Salman, ki je dejanski voditelj države, pravijo tudi v ameriški obveščevalni službi Cia, tako menijo tudi nekatere vlade zahodnih držav, ki so sicer vojaške, gospodarske in politične podpornice Savdske Arabije.

Savdske oblasti so sprva zanikale vpletenost v umor, pozneje pa so ga označile za "odpadniško operacijo".

Savdska Arabija je izvedla svoje sojenje zaradi umora, ki pa so ga kritiki označili za nezadostnega, poroča BBC. Decembra je savdsko sodišče pet ljudi obsodilo na smrt, tri pa na zaporne kazni, a sojenje je bilo tajno, obtoženci pa niso bili imenovani.

Umor Hašokdžija: V odsotnosti sodijo 20 članom savdskega dvora