AI poudarja, da izraelskega ravnanja s Palestinci ne primerja z razmerami v Južni Afriki med apartheidom, a vseeno izraelsko ravnanje in politika izpolnjujeta merila za zločin apartheida, kot ga opredeljuje mednarodno pravo. Foto: EPA
AI poudarja, da izraelskega ravnanja s Palestinci ne primerja z razmerami v Južni Afriki med apartheidom, a vseeno izraelsko ravnanje in politika izpolnjujeta merila za zločin apartheida, kot ga opredeljuje mednarodno pravo. Foto: EPA

280-stransko poročilo podrobno opisuje, kako izraelske oblasti uveljavljajo sistem zatiranja in nadvlade nad Palestinci, poroča Al Džazira. Preiskava vključuje zaseganje palestinske zemlje in premoženja, nezakonita ubijanja, prisilne preselitve, drastične omejitve gibanja, administrativna pridržanja, za katera ni potreba niti obtožnica in ki lahko trajajo v nedogled, ter zanikanje izraelske nacionalnosti in državljanstva Palestincem.

Poročilo ugotavlja, da vsi ti ukrepi – tako na zasedenih ozemljih kot v samem Izraelu – sestavljajo sistem, ki v skladu z mednarodnim pravom pomeni apartheid, ta pa je zločin proti človečnosti.

Sorodna novica Izraelski veleposlanik Ejal Sela: Kategorično zanikam, da je Izrael apartheidska država

Ista politika vse od ustanovitve Izraela

AI opozarja, da Izrael od ustanovitve leta 1948 izvaja politiko zagotavljanja in vzdrževanja "judovske demografske večine". Po vojni 1967, ki jo je Izrael sprožil in v kateri so njegove sile zasedle še preostalih 22 odstotkov ozemlja Palestine, je ta država politiko zagotavljanja nadvlade Judov razširila še na zasedene Zahodni breg, Vzhodni Jeruzalem in Gazo, ki je ob tem še pod blokado od leta 2007.

Poročilo pravi, da danes Izrael vsa ta ozemlja pod njegovim nadzorom upravlja z "namenom koristi za judovske Izraelce na škodo Palestincev, medtem ko so palestinski begunci še naprej izključeni".

Ne glede na to, ali živijo v Gazi, Vzhodnem Jeruzalemu ali preostanku Zahodnega brega, so Palestinci obravnavani kot "manjvredna rasna skupina in se jim sistematično kršijo njihove pravice," je dejala generalna sekretarka AI-ja Agnes Callamard.

Mednarodno skupnost je pozvala k "odločnemu ukrepanju proti zločinu proti človečnosti, ki se ga izvaja za vzdrževanje sistema apartheida".

Izrael: AI ima antisemitsko agendo

Izraelski zunanji minister Jair Lapid je AI obtožil, da "širi iste laži kot teroristične organizacije", dejal pa je še, da ima protijudovsko agendo. Poročilo je po njegovih besedah "ločeno od realnosti". "Amnesty International je bila nekoč cenjena organizacija, ki smo jo vsi spoštovali. Danes to ne velja več," je še dejal Lapid.

Sorodna novica "Izrael nima pravice biti judovska država, saj to pomeni institucionalizacijo diskriminacije"

Agnes Callamard je očitke Izraela o antisemitizmu napovedala že ob predstavitvi poročila in zanje dejala, da so neutemeljeni, da so to laži in izmišljotine. Tovrstne obtožbe jih ne bodo utišale, je zagotovila.

Poziv k sankcijam

Amnesty International je Varnostni svet ZN-a pozval k obsežnemu embargu na pošiljanje orožja Izraelu in k sankcijam, kot je zamrznitev sredstev v tujini, zoper izraelske uslužbence, ki so najbolj vpleteni v zločin apartheida, še poroča Al Džazira.

AI se s poročilom pridružuje drugim organizacijam, ki so Izrael že označile za državo, ki izvaja apartheid. To sta storila že Human Rights Watch (HRW) in izraelski B'Tselem. Palestinske organizacije za človekove pravice pa izraz apartheid za označevanje izraelske politike uporabljajo še naprej. Na zasedenih ozemljih na primer za tam živeče Palestince velja izraelsko vojaško pravo, medtem ko za Jude na istem območju velja izraelsko civilno pravo.

Amnesty International obtožuje Izrael sistematičnega zatiranja Palestincev