Turčija, ki že leta izvaja nepooblaščene napade znotraj Iraka, je članica Nata. Foto: Reuters
Turčija, ki že leta izvaja nepooblaščene napade znotraj Iraka, je članica Nata. Foto: Reuters

V sklopu operacije "Krempelj-Tiger" so turške sile uporabile letala, helikopterje, tudi oborožena in neoborožena brezpilotna letala. Gre za nadaljevanje napadov, ki jih je Ankara sprožila na severu Iraka.

Kot je sporočilo turško obrambno ministrstvo, so njihova letala zadela več kot 80 kurdskih tarč, operacija pa naj bi bila posledica povečanega števila napadov na turška oporišča.

Al Džazira poroča, da so turške sile napadale tarče v več pokrajinah na severu sosednje države, tudi v Sindžarju in ob meji z Iranom. Število mrtvih in ranjenih ni znano.

Irak je turške napade obsodil. Kot je sporočilo poveljstvo iraške vojske, so turške sile izvedle napade 193 kilometrov od turške meje, merile so tudi begunsko taborišče blizu mesta Makmur in Sindžar.

Kot poroča Independent, je predstavnik taborišča, kjer je nastanjenih 12.000 turških državljanov, ki veljajo za podpornike PKK-ja, za tiskovno agencijo Rudaw dejal, da je turška vojska merila položaje ob taborišču, pri čemer je omedlelo več otrok. Poročil o žrtvah med civilisti sicer ni.

Britanski časopis navaja turškega novinarja Selamija Haktana, specializiranega za vojaške zadeve, ki je dejal, da je Turčija izvedla ofenzivo pred pričakovanim valom kurdskih napadov. PKK naj bi se namreč pripravljal na povečanje napadov znotraj Turčije in čakal na priložnost, da prečka mejo.

Turčija redno napada položaje PKK-ja, tako na svojem jugovzhodu kot na severu Iraka. Ankara v zadnjih letih grozi tudi s kopensko ofenzivo zoper PKK v gorovju Kandil.

PKK za teroristično organizacijo označujejo tako Turčija kot ZDA in EU. V bojih te skupine za večjo kurdsko avtonomijo je od osemdesetih let 20. stoletja umrlo več kot 40.000 ljudi.