Turški predsednik Erdogan in ruski predsednik Putin sta se srečala tretjič letos. Foto: Reuters
Turški predsednik Erdogan in ruski predsednik Putin sta se srečala tretjič letos. Foto: Reuters

Turško vojaško ministrstvo je sporočilo, da je bojni letalnik napad izvedel okoli 16. ure po krajevnem času. V tem času sta se ruski predsednik Vladimir Putin in turški predsednik Tayyip Recep Erdogan pogajala o ustavitvi ognja.

Kot je danes sporočilo turško ministrstvo, je v napadu letalnik uničil dva kosa topništva, dva večcevna raketometa, in "onesposobil" 21 vojakov sirske vladne. Ob tem so dejali, da so napad izvedli kot odgovor na napad na turške sile. Tudi turška novinarska agencija Anadolu je poročala, da je bilo ubitih 21 vojakov.

Predtem je turško ministrstvo sporočilo, da sta bila v napadu sirskih vladnih sil ubita dva turška vojaka, trije pa so bili ranjeni.

Po šesturnih pogovorih na tretjem letošnjem srečanju sta Erdogan in Putin sporočila tudi, da bodo v Idlibu, še zadnji uporniški trdnjavi v Siriji, vzpostavili varnostno območje za civiliste.

V zadnjih tednih je bilo v spopadih v Idlibu ubitih tudi več deset turških vojakov. Turčija je zato konec tedna sprožila prvo neposredno operacijo proti silam sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Zaradi spopadov je domove zapustilo že skoraj milijon ljudi, pretežno žensk in otrok. Še pred začetkom ofenzive je bila pokrajina Idlib dom trem milijonom ljudem, od katerih jih je približno polovica tja pribežala iz drugih delov od vojne razdejane države.